Ny blodfortynnende enklere å bruke

Medisinen er minst like effektiv som Marevan, og mer behagelig for pasientene.

Publisert
Sist oppdatert

For første gang på 50 år lanseres en ny blodfortynnende medisin som kan gjøre behandlingen enklere for de millionene mennesker som i dag får utskrevet blodproppmedisiner med virkestoffet warfarin.

Over 30.000 pasienter har vært med i utviklingen av medisinen, og den er blitt testet på flere bruksområder.

Den vil få navnet Exanta, og kan bli et godt alternativ til antiblodproppmedisinen Marevan, viser amerikansk og svensk forskning.

- Dette er et av legemiddelindustriens største forskningsprosjekter noensinne. Denne medisinen har kostet mange milliarder kroner å utvikle, og er et resultat av 10-15 års forskningsinnsats, sier medisinsk direktør Henrik Lund i legemiddelselskapet AstraZeneca, som står bak utviklingen av medisinen.

Forskerne tror Exanta, med virkestoffet ximelagatran, på sikt kan erstatte Marevan - som er vanskelig å dosere og kan føre til blødninger.

I dag bruker 45.000 nordmenn Marveran - som er en av medisinene med størst dødsrisiko blant legemidlene.

Virkestoffet warfarin ble originalt utviklet som rottegift, og ble først brukt som blodfortynnende i 1950-årene. Frem til i dag har Marevan vært den eneste blodfortynnende medisinen man kan ta som tablett.

Den blir utskrevet etter slag, hjerteinfarkt og ortopediske operasjoner, og blir også gitt for å hindre tilbakefall av blodpropper i ben og lunger.

Men det tar 4-5 dager før den begynner å virke, og den blir påvirket av andre medisiner og mat som inneholder vitamin K.

Den krever hyppige blodprøver for å justere dosen i starten av behandlingen, og leger er forsiktige med å skrive den ut for perioder lengre enn et par måneder av frykt for blødninger.

Gode resultater
Forskere ved Karolinska sykehus i Sverige står bak en ny studie som er publisert i tidsskriftet og viser gode resultater ved bruk av Exanta som blodfortynnende. I denne studien ble medisinen testet på 1.223 pasienter i 18 land.

I følge studien er Exanta like god eller bedre enn Marevan for å forhindre alvorlige blodpropper. Medisinen virker raskere og effekten påvirkes ikke av mat eller andre medisiner.

- Den største fordelen er at behandlingen blir mye behageligere for pasientene, sier lederen av studien, Alan Schulman fra Karolinska sykehuset, til den svenske avisen Aftonbladet.

- Man kan trygt gi pasientene en fast dose dag etter dag. De trenger ikke å komme tilbake til kontroller så ofte, og trenger ikke å tenke på hva de spiser eller tar av andre medisiner.

Det nye middelet reduserte risikoen for blodpropp med en tredel hos personer som hadde fått utført en knetransplantasjon. Risikoen for å bli rammet av blodpropp nummer to sank også kraftig.

- For de som må ta blodfortynnende medisiner over en lang tid har denne medisinen en klar gevinst, sier Alan Schulman.

Han tror Exanta på sikt vil erstatte Marevan, men at det vil ta en stund.

- Pasienter med kunstig hjerteklaff må fortsette å ta Marevan hele livet, eller i hvert fall en god stund, siden vi ikke har testet medisinen på denne gruppen ennå.

Omtrent seks prosent av gruppen som fikk den nye medisinen opplevde en økning i lever-ensymene, som også er sett i tidligere studier. Forskerne kan ikke forklare hvorfor dette skjer, men nivået returnerte til normalt etter fire måneder uten at det ble synlige skader på leveren.

En tidligere amerikansk studie viser også gode resultater med Exanta på blodpropp. Blodpropprisikoen ble redusert med 80 prosent for en gruppe pasienter som etter å ha fått vanlige blodproppmedisiner i seks måneder fortsatte på Exanta i ett og et halvt år.

Medisinprodusenten AstraZeneca, som betalte for studiene, regner med å få europeisk godkjenning av Exanta for forebyggende behandling før ortopediske operasjoner i løpet av november, og for de andre bruksområdene i tur og orden frem til 2008.

Mozon.no, 03.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer