Avhendingsloven

Ny boliglov kan gi salgssmell

Dette gjelder spesielt for dem som har pusset opp «svart».

VERDIØKNING: Enkelte oppussingsgrep kan heve boligverdien betydelig før et eventuelt salg, men du bør passe på én ting i så fall, slik at ikke «vinninga går opp i spinninga». Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. januar 2022 trer en ny forskrift til avhendingslova i kraft, og denne stiller en god del ekstra krav til boligselgere.

Endringene i avhendingslova innebærer, blant annet, at selger ikke lenger kan ta forbehold om at boligen selges «som den er» i forbrukerkjøp.

Dermed flyttes altså noe av risikoen for skjulte feil og mangler fra kjøper til selger, og samtidig skal kjøper anses å kjenne til opplysningene som kommer tydelig fram i en medfølgende tilstandsrapport.

«Svart» oppussing kan gi salgssmell

I en undersøkelse gjennomført av YouGov for Boligmappa kommer det fram at blant de som har pusset opp boligen sin de siste fem årene, har sju prosent benyttet «svart» og udokumentert arbeidskraft.

Basert på tallene til Boligmappa og antall husholdninger, tilsvarer disse sju prosenten rundt 100 000 husholdninger årlig, som benytter seg av «svart» oppussing.

Det betyr også at cirka 8,5 milliarder skattekroner aldri kom inn i statskassa, og samtidig kan disse boligeierne bli sittende igjen med «skjegget i postkassa» ved salg, når den nye boligloven trer i kraft ved årsskiftet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer