Avhendingsloven

Ny boliglov kan gi salgssmell

Dette gjelder spesielt for dem som har pusset opp «svart».

VERDIØKNING: Enkelte oppussingsgrep kan heve boligverdien betydelig før et eventuelt salg, men du bør passe på én ting i så fall, slik at ikke «vinninga går opp i spinninga». Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. januar 2022 trer en ny forskrift til avhendingslova i kraft, og denne stiller en god del ekstra krav til boligselgere.

Endringene i avhendingslova innebærer, blant annet, at selger ikke lenger kan ta forbehold om at boligen selges «som den er» i forbrukerkjøp.

Dermed flyttes altså noe av risikoen for skjulte feil og mangler fra kjøper til selger, og samtidig skal kjøper anses å kjenne til opplysningene som kommer tydelig fram i en medfølgende tilstandsrapport.

«Svart» oppussing kan gi salgssmell

I en undersøkelse gjennomført av YouGov for Boligmappa kommer det fram at blant de som har pusset opp boligen sin de siste fem årene, har sju prosent benyttet «svart» og udokumentert arbeidskraft.

Basert på tallene til Boligmappa og antall husholdninger, tilsvarer disse sju prosenten rundt 100 000 husholdninger årlig, som benytter seg av «svart» oppussing.

Det betyr også at cirka 8,5 milliarder skattekroner aldri kom inn i statskassa, og samtidig kan disse boligeierne bli sittende igjen med «skjegget i postkassa» ved salg, når den nye boligloven trer i kraft ved årsskiftet.

PASS PÅ: Har du for eksempel pusset opp badet med moderne mikrosement, bør du ha papirene i orden, om du vil ha verdiøkning. Foto: Øystein B. Fossum
PASS PÅ: Har du for eksempel pusset opp badet med moderne mikrosement, bør du ha papirene i orden, om du vil ha verdiøkning. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

– For de som har valgt å pusse opp «svart», kan regninga komme først ved boligsalget. Problemet er nemlig at når du eksempelvis ikke har dokumentasjon på utført arbeid på badet, tvinges takstmannen til å sette verdien av badet til null, sier markeds- og kommunikasjonssjef Eirik Vigeland i Boligmappa.

Det vil altså si at om baderomsoppussingen er gjort svart og udokumentert, og du har betalt flere hundretusener for jobben, risikerer du å få ingenting igjen for dette i form av verdiøkning.

Boligmappa er én av aktørene som støtter de nye lov- og forskriftsendringene, som blant annet gjør at dokumentasjon på håndverkerarbeid blir helt nødvendig.

– Fare for liv og helse

Det å velge en håndverker som er ufaglært eller jobber «svart», kan også føre til at det oppstår feil som koster dyrt i etterkant, altså lenge før du i det hele tatt tenker på boligsalg, og aller dyrest blir det ofte å velge ufaglært rørleggerarbeid:

– Faglærte rørleggere er spesialister på dagens sofistikerte rørsystemer. Vi ser ofte hvordan ufaglærte blander deler og materialer på en måte som gir svært usikre løsninger med stor fare for rørbrudd og lekkasjer, sier administrerende direktør Kari Øgle Kjensberg i VVS Norge og baderomkjedene Comfort og Bademiljø.

– Det finnes også eksempler på arbeid utført på varmtvannsberedere som gir direkte fare for liv og helse, advarer hun.

Færre kjøper «svart»

En spørreundersøkelse Opinion utførte på vegne av Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) og Skatteetaten i 2020 viser at det kun er åtte prosent av de spurte har handlet «svart».

Dette er en nedgang fra 10 prosent i forhold til 2018 og 14 prosent sammenlignet 2016.

Aldri før hadde så få oppgitt at de kjøper «svart» arbeid, og 39 prosent tar kategorisk avstand fra «svart» arbeid ved å si at det aldri er akseptabelt, en økning fra 34 prosent to år tidligere.

Kilde: Skatteetaten

Vanskelig å finne skikkelige fagfolk

Med både ovennevnte salgs- og sikkerhetssmell i mente, er det godt å vite at majoriteten av boligeierne i undersøkelsen ønsker å pusse opp «hvitt».

Hele 89 prosent sier det er viktig for dem å velge en seriøs håndverker, og 85 prosent sier det er viktig å ha dokumentasjon på håndverkerarbeidet som er gjennomført i boligen.

Samtidig mener over halvparten av boligeierne at det er vanskelig å finne ut om håndverkere har fagkompetanse og driver seriøst.

– Her er det åpenbart en unødvendig barriere for å velge seriøse håndverkere, som vi ikke kan være kjent med og som fører til store skatteunndragelser for samfunnet og personlig risiko for boligeiere, sier Vigeland i Boligmappa, og legger til:

– Vi er opptatt av at vi skal ha et seriøst arbeidsliv og en trygg bolighandel, så dette må hele bransjen jobbe sammen for å gjøre noe med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer