Ny boligskatt - et farlig forslag

Skal politikerne få påvirke hvor vi skal bo? spør Agnes Bergo.

Ny boligskatt - et farlig forslag

Av Agnes Bergo, NHH-foreleser og daglig leder i Pengedoktoren

I forslaget til statsbudsjett for 2010 foreslår myndighetene en ny måte å fastsette ligningsverdien på boliger. Heretter skal det beregnes en kvadratmetersats for alle boliger. Satsen avhenger av geografisk beliggenhet, alder og størrelse på boligen, samt boligtype (enebolig, småhus eller leilighet). Kvadratmetersatsen skal knyttes til omsetningsstatistikken for boliger i området.

Formålet med omleggingen er å øke ligningsverdien på boliger. Regjeringen sier i eget forslag at ligningsverdi skal fastsettes til 25 – 30 prosent av markedsverdien. Det er høyere enn dagens snitt. Samtidig økes bunnfradraget, slik at de fleste tilsynelatende ikke må betale høyere formuesskatt.

Det er selvsagt bare spill for galleriet. Formuesskatten kommer til å øke for de aller fleste. Omleggingen er bare et første skritt på veien til vesentlig høyere skatt på eiendom. Det er etter min mening greit nok, med enkelte forbehold som jeg presiserer i slutten av artikkelen. Men forslaget åpner for svært farlige muligheter for skatteivrige politikere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer