Hva er elhub?

Ny datatjeneste skal gjøre strøm lettere for alle

Elhub skal gjøre det lettere for kunder, nettselskap og kraftleverandører å rapportere forbruk, samt avdekke problemer i strømnettet. Her er alt du må vite.

STRØMINFORMASJON: Automatiske strømmålere registrerer og sender informasjon om strømforbruket ditt direkte til strømselskapet. Elhub er en ny datatjeneste som skal gjøre kommunikasjonen mellom strømforbruker og -leverandører lettere. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix.
STRØMINFORMASJON: Automatiske strømmålere registrerer og sender informasjon om strømforbruket ditt direkte til strømselskapet. Elhub er en ny datatjeneste som skal gjøre kommunikasjonen mellom strømforbruker og -leverandører lettere. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I flere av de siste strømsakene til Dinside har ekspertene nevnt noe som heter «Elhub», et nytt system som skulle være like om hjørnet og bidra til en lettere hverdag for både strømforbruker og -leverandør.

Kraftbransjen har holdt på å implementere dette nye systemet over lengre tid, og den siste måneden har det vært full stopp i muligheten for forbrukerne å bytte strømselskap, samtidig som strømprisene har vært rekordhøye.

Nå er denne datatjenesten lansert, og det er mulig å bytte igjen. Men hva er egentlig Elhub?

Samler alt på ett sted

Jo, Elhub er kraftbransjens felles «sentral» der alle data fra de alle strømmålerne landet rundt samles inn i ett felles system.

Før ble dataene fra strømmålerne samlet inn til hvert enkelt nettselskap, og strømselskapene måtte selv hente ut data fra hvert enkelt nettselskap for å kunne gi korrekt strømregning.

Med Elhub samles alt på ett nøytralt sted med ett felles datagrensesnitt, så alle markedsaktører kun trenger å forholde seg til én part. Dermed blir det lettere for kunder, nettselskap og kraftleverandører å rapportere forbruk, i tillegg til å avdekke problemer i strømnettet, ifølge Huseiernes Landsforbund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer