Hva er elhub?

Ny datatjeneste skal gjøre strøm lettere for alle

Elhub skal gjøre det lettere for kunder, nettselskap og kraftleverandører å rapportere forbruk, samt avdekke problemer i strømnettet. Her er alt du må vite.

STRØMINFORMASJON: Automatiske strømmålere registrerer og sender informasjon om strømforbruket ditt direkte til strømselskapet. Elhub er en ny datatjeneste som skal gjøre kommunikasjonen mellom strømforbruker og -leverandører lettere. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix.
STRØMINFORMASJON: Automatiske strømmålere registrerer og sender informasjon om strømforbruket ditt direkte til strømselskapet. Elhub er en ny datatjeneste som skal gjøre kommunikasjonen mellom strømforbruker og -leverandører lettere. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I flere av de siste strømsakene til Dinside har ekspertene nevnt noe som heter «Elhub», et nytt system som skulle være like om hjørnet og bidra til en lettere hverdag for både strømforbruker og -leverandør.

Kraftbransjen har holdt på å implementere dette nye systemet over lengre tid, og den siste måneden har det vært full stopp i muligheten for forbrukerne å bytte strømselskap, samtidig som strømprisene har vært rekordhøye.

Nå er denne datatjenesten lansert, og det er mulig å bytte igjen. Men hva er egentlig Elhub?

Samler alt på ett sted

Jo, Elhub er kraftbransjens felles «sentral» der alle data fra de alle strømmålerne landet rundt samles inn i ett felles system.

Før ble dataene fra strømmålerne samlet inn til hvert enkelt nettselskap, og strømselskapene måtte selv hente ut data fra hvert enkelt nettselskap for å kunne gi korrekt strømregning.

Med Elhub samles alt på ett nøytralt sted med ett felles datagrensesnitt, så alle markedsaktører kun trenger å forholde seg til én part. Dermed blir det lettere for kunder, nettselskap og kraftleverandører å rapportere forbruk, i tillegg til å avdekke problemer i strømnettet, ifølge Huseiernes Landsforbund.

Vi strømforbrukere får tilgang til Elhub via det som kalles Elhub Web Plugin. Her finner du alle dine egne målepunkter med tilhørende måleverdier og kontrakter. Det finnes også oversikt over tilganger, mulighet for å behandle tilganger og styring av lagringsperiode for måleverdier.

Det er kun du som sluttbruker som kan se og endre informasjon gjennom Plugin.

Håper på lavere nettleie

Forbrukerrådet mener at Elhub gir et mer digitalisert og effektivt strømmarked: Flere prosesser bli automatisert og alle nettselskap vil få redusert arbeidsmengde.

De håper blant annet at dette vil føre til lavere nettleie for forbrukerne. I tillegg åpner løsningen for timebaserte priser.

- Med Elhub vil alle strømkunder få tilbud om timebaserte priser. Hvis du flytter strømbruken til perioder hvor strømprisen er lav, kan du som forbruker redusere strømutgiftene. Bruker du derimot mer strøm enn de fleste i de dyreste timene, vil en timeavregnet spotprisavtale gi deg dyrere strømregning, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen til Dinside.no.

Alt i alt mener vi det er positivt at forbrukerne får muligheten til å bruke strøm smartere og redusere regningene sine, men det krever at du endrer forbruket ditt, legger han til. Det er derfor ikke sikkert at timebaserte priser passer for alle.

Lettere å bytte strømselskap

Tidligere i februar skrev Dinside om at strøm var på klagetoppen hos Forbrukertilsynet i fjor. Energi Norge har likevel inntrykk av at de aller fleste strømleverandørene følger de nye standardvilkårene for strømavtaler fra 2017, og at tilsynsmyndighetene følger godt med på aktørene i markedet

- Kunder som er i tvil om strømavtalen sin bør ta kontakt med leverandøren, og om de ikke er fornøyde med svarene de får, kan de bruke forbrukermakten sin og bytte selskap. Det er gratis, og vil gå enda raskere når Elhub kommer i drift, sa informasjonssjef Aslak Øverås til Dinside i denne sammenheng.

Også Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) mener den nye datahuben for strømmarkedet skal gjøre det lettere å bytte kraftleverandør. Det var NVE som initierte etableringen av Elhub, og de er godt fornøyd.

- Dette er et viktig ledd i moderniseringen av strømnettet, og målet er at den nye fellesløsningen skal bidra til å holde kostnadene nede. Statnett, nettselskapene og kraftleverandørene har gjort en formidabel jobb for å etablere den felles datahubben, sier konstituert vassdrags- og energidirektør Anne Britt Leifseth i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer