Ny Facebook-advarsel

Sosial nettverk er mer enn bare moro. De kan skade hjernen til barn.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har allerede fått noen Facebook-advarsler:

Facebook øker kreftfaren
Facebook farlig for forholdet
Facebook kan avsløre deg

Nå kommer altså enda en advarsel: Sosiale nettverk kan skade hjernen til barn.

Nettsider som Facebook og Twitter - som er et gratis nettsamfunn og en mikrobloggingtjeneste som lar brukerne sende og lese andre brukeres oppdateringer, svekker oppmerksomheten til barn og gjør dem mer selvsentrerte.

Den dystre påstanden kommer fra professor Susan Greenfield ved Oxford University. Hun er ekspert på hvordan hjernen fungerer.

Blir som små barn
- Jeg frykter at disse teknologiene barnsliggjør hjernen til barn. Resultatet er at de ender på samme nivå som små barn, som tiltrekkes av summende lyder og skarpe lys. De har også svekket oppmerksomhet og lever mer i nuet, sier Greenfield til Daily Mail.

- Det er vanskelig å se hvordan hjernen og sinnet til et barn som tilbringer mange timer foran PC-en hver dag, kan forbli den samme som hos tidligere generasjoner, legger hun til.

Greenfield viser blant annet til en samtale med en ung lærer som har merket en markant tilbakegang i elevenes evner til å forstå andre.

Er du internettoman?

Hjemme i Norge mener pedagog og daglig leder i Famlab og Foreldrekompetanse.no, Hans Holter Solhjell, at hjernen helt klart påvirkes av hva vi opplever, og for mye TV og data kan påvirke hjernens utvikling.

Skadelig utvikling
- Hjernen trenger samspill med andre levende mennesker for å utvikle seg på en sunn måte, og en TV-skjerm eller samspill over en dataskjerm er ikke tilstrekkelig. Dette trenger vi hele livet, men det er spesielt viktig i barne- og ungdomstiden, siden så mye av vår sosiale og personlighetsmessige utvikling foregår i denne perioden, sier han til DinSide Helse, og bekrefter at TV og data kan påvirke hjernens utvikling på en skadelig måte.

Ferdigheter som utvikles i samspill med ytre omgivelser er blant annet evnen til å regulere sine egne indre tilstander, observere seg selv, forstå sine egne indre opplevelser og hjelpe seg ut av ubehagelige eller vonde følelser. Ved å samspille med andre mennesker utvikler man også evnen til å forstå andres sinn og skjønne hva andre føler, opplever og tenker, ifølge Holter Solhjell.

- Men det betyr ikke nødvendigvis at noe data eller TV er skadelig, det er mer et spørsmål om når det blir for mye, og om det erstatter andre former for samspill, sier han og legger til at man i dag også trenger å utvikle en digital kompetanse.

- Man må forstå mediabudskap, mobiltelefoner, data og så videre for å kunne fungere i dagens verden, selv om det nok er ganske overdrevet hvor tidlig det er nødvendig å ha fokus på dette.

Les også: Lite søvn gir feite barn

Sett grenser
Holter Solhjell anbefaler foreldre å sette grenser for hvor mye tid totalt barna får bruke foran skjermen, enten det er TV, data eller spill.

- De første tre årene er det ingen grunn til å bruke tid foran en skjerm i det hele tatt. Men å se barne-TV i hverdagene, og kanskje litt mer i helgene er nok ikke noe problem for de fleste. Det samme gjelder så lenge barnet er i barnehagealder. Etter det kan en time til halvannen som maksimal tid foran en skjerm være nok, anbefaler han.

Han råder dessuten:

- Ha noen skjermfrie dager i uken hvor en ikke ser på TV eller bruker data, legger han til, og minner om at det finnes lite konkrete tall på grensen for hva som er skadelig eller ikke.

I dag er det over 150 millioner profiler på Facebook og seks millioner har registrert seg på Twitter. Begge nettstedene er svært populære, og lønnsomme ikke minst, men nå mener altså et økende antall eksperter at de gjør mer skade enn nytte, ifølge Daily Mail.

Les også: Internett gir økt ungdomsvold

Ordentlige relasjoner
Psykolog Jane Healy uttaler til den britiske avisen at barn bør holdes unna datamaskiner inntil de er sju år gamle.

Men de britiske ekspertene sier ikke at de er imot teknologien og datamaskiner. Men før barn går inn i sosiale nettverk, bør de lære seg å lage ordentlige relasjoner med ekte mennesker, sier de.

Andre eksperter mener imidlertid: Facebook er sunt for barn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer