Ny genmat-risiko oppdaget

En norsk forsker har vakt internasjonal oppsikt med funn som tyder på at det er en alvorlig helserisiko forbundet med genmodifisert mais.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Nesten alle innbyggerne i en filippinsk landsby i nærheten av en åker med genmodifisert mais ble syke da plantene begynte å produsere pollen i fjor høst.

Symptomene de rundt 50 innbyggerne i landsbyen Polomolok nord i provinsen Mindanao fikk var hoste, feber, diaré, kvalme og generelt kraftig nedsatt almenntilstand.

De lokale helsemyndighetene trodde først en lokal virusinfeksjon var årsaken, men da fire familier ble friske da de reiste fra landsbyen, og syke så fort de kom tilbake, mistenkte de at det kunne skyldes miljøfaktorer.

Forsker Terje Traavik fra Norsk institutt for genøkologi (GenØk) i Tromsø ble bedt om å undersøke hva det kunne være.

Blodprøvene han og kollegene hans tok av 39 landsbyboere viste at de hadde utviklet antistoffer til maisens innebygde ugressmiddel, som blir kalt Bt toksiner.

Traavik understreker ovenfor Mozon at han ikke kan påvise en årsakssammenheng, men mye tyder på at det er en sammenheng mellom utviklingen av antistoffene mot gen-maisen og epidemien.

Det styrker også resultatene at dette er det første året genmodifisert mais blir dyrket på Filippinene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer