Bli kvitt gjeld

- Ny, gledelig gjeldstradisjon

Inkassobyrået Lindorff ser at stadig flere rydder opp i økonomien sin før de drar på ferie.

LØNNSOM OPPRYDNING: Det er absolutt et smart valg å bruke ferie- og skattepengene til å nullstille seg økonomisk, mener Lindorff. I juni sender de ut brev og SMS til nordmenn med inkassosaker for å oppfordre dem til å kvitte seg med dyr gjeld. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
LØNNSOM OPPRYDNING: Det er absolutt et smart valg å bruke ferie- og skattepengene til å nullstille seg økonomisk, mener Lindorff. I juni sender de ut brev og SMS til nordmenn med inkassosaker for å oppfordre dem til å kvitte seg med dyr gjeld. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Ifølge Finanstilsynets ferske «Finansielt utsyn»-rapport hadde nordmenn 21 milliarder kroner i forbrukslån som hadde gått til inkasso ved utgangen av 2018. Til sammen er det snakk om 470.000 slike lån, og antallet øker.

Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen uttrykker bekymring for at inkassoselskapene nå har nærmere en halv million forbrukslån til innkreving. Dette er en av grunnene til at tilsynet er svært opptatt av forbrukslån, i tillegg til den sårbarheten det kan representere for bankvesenet.

Baltzersen understreket også at Finanstilsynet følger forbrukslånsmarkedet tett, og at de det siste året har avdekket flere tilfeller av uheldig kredittpraksis.

Godt gjeldsnytt

Men, til tross for at tallene peker i feil retning når det gjelder kredittgjeld og forbrukslån, er det noen lyspunkter.

Lindorff, Europas markedsledende inkassobyrå, så nemlig at for to år siden kvittet nordmenn seg med 600 millioner kroner i gjeld i juni måned, mens i fjor steg beløpet til 687 millioner.

Grunnen er at i juni får mange både feriepenger og kanskje noen kroner igjen på skatten. I fjor ble godt over en halv milliard kroner brukt til å nedbetale inkassogjeld.

Opprydning i egen økonomi før sommerferien er rett og slett i ferd med å bli en ny, norsk tradisjon, ifølge Lindorff. Dette synes de er gledelig.

- Det å bruke ferie- og skattepengene til å nullstille seg økonomisk er absolutt et smart valg, og vi ser at folk bare trenger en hyggelig påminnelse, sier kommunikasjonssjef Sverre Stenseng.

Sender ut sommerhilsen med baktanke

I løpet av juni vil Lindorff derfor sende ut SMS og brev til svært mange nordmenn med en inkassosak, hvor de på en hyggelig måte oppfordrer til å bruke ekstra ferie- eller skattepenger til å betale ned gjeld.

Alle våre kampanjebrev og -SMS-er har en positiv vinkling, vi har ikke noe «ris bak speilet», understreker Stenseng.

- Nedbetaling av inkassogjeld gir mulighet til å starte med blanke ark etter sommeren, sier han videre.

Et enkelt budsjett kan hjelpe med å planlegge økonomien og få et mer bevisst forhold til hva pengene går til. Først og fremst får du bedre oversikt over økonomien din, og budsjettet gjør det mye enklere å ta gode, økonomiske valg framover.

Prioritér riktig gjeld

Får du penger igjen på skatten, har du en unik anledning til å gjøre en skikkelig «vårrengjøring» i økonomien din, mener Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

- Løpende kredittkortgjeld eller forbrukslån, bør du betale den ned først. Er du engstelig for virkningene av økte boliglånsrenter i år, bør du bruke skattepengene til å nedbetale ekstra på boliglånet, slik at du reduserer sårbarheten ved økte renter, sier Realfsen til Dinside.no.

Én gjeldspost du imidlertid bør være forsiktig med å betale ekstraordinært på, er studielånet. Du stiller nemlig ingen sikkerhet for studielånet, og renten tilsvarer den på et billig boliglån. For et boliglån, derimot, må du stille sikkerhet i boligen, og jo bedre sikkerhet du kan stille, jo lavere kan renten bli.

- Derfor kan det bli lite gunstig for unge mennesker å nedbetale studielånet i ekstraordinært tempo. I verste fall kan det føre til at du ikke får innvilget så mye boliglån som du trenger for boligkjøpet, eller at renten på boliglånet blir høyere enn den ellers kunne ha vært, advarer Realfsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer