Ny kalkulator: Hva lønner seg av lavere rente eller høyere lønn?

Lønnsoppgjøret pågår og Norges Bank har signalisert at renta går opp i nær framtid. Hvor mye mer må du ha i lønn for å oppveie en renteøkning på én prosent?

Publisert

Dersom rentenivået synker, gjør det ikke så mye om du får et minimalt lønnstillegg i år. Du får mer å rutte med, men hvor mye? Dersom renta stiger, kan du oppveie økningen med høyere lønn. Men hvor mye høyere lønn må du ha?

Ved å benytte deg av vår flunkende nye ”lønn versus rente-kalkulator”, får du svarene. Du kan se hva du tjener mest på – høyere lønn eller lavere rente.

Tast inn familiens samlede inntekt, innskudd og lån, og kalkulatoren beregner og setter opp regnestykket for deg.

Eksempel: Familien Ferjesen

Familien Ferjesen har en samlet gjeld på 1, 2 millioner og ingen bankinnskudd. Med to inntekter á 280.000 kroner blir familiens årsinntekt 560.000 kroner. Kalkulatoren gir oss følgende regnestykke:

Til venstre ser vi prosentmessig lønnsøkning. Partene i lønnsoppgjøret ble i fjor enige om at en lønnsvekst på 3,5 prosent i årets oppgjør er å regne som et moderat lønnsoppgjør.

Til høyre ser vi hvilken renteøkning som vil ”spise opp” lønnsøkningen. Vi ser at familien Ferjesen er relativt sårbar for renteendringer. En renteøkning på 0,99 prosent spiser opp en lønnsøkning på 3 prosent. Ender familien opp med en lønnsøkning på fire prosent etter lønnsoppgjøret, må en renteøkning på 1,31 prosent til for å spise opp familiens økte inntekt. Tallet øker ettersom familiens lønn blir høyere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer