Innskudd og uttak av kontanter

Ny kontant­­tjeneste i butikk

Enklere enn den gamle, men også for færre brukere.

KORT ELLER KONTANT: En helt ny tjeneste skal erstatte den gamle Post-i-butikk-løsningen for kunder som trenger å sette inn eller ta ut kontanter i butikk. Les om hva som er nytt, og hva som faller bort fra dem gamle løsningen, i saken under. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.
KORT ELLER KONTANT: En helt ny tjeneste skal erstatte den gamle Post-i-butikk-løsningen for kunder som trenger å sette inn eller ta ut kontanter i butikk. Les om hva som er nytt, og hva som faller bort fra dem gamle løsningen, i saken under. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når avtalen mellom DNB og Posten om banktjenester i butikk utløper, vil den bli erstattet av en helt ny kontanttjeneste for bankens kunder:

Norske banker etablerer nå i fellesskap Kontanttjenester i butikk (KIB) i samarbeid med BankAxept og Vipps.

- Denne nye tjenesten vil gjøre at innskudd og uttak av kontanter i butikk blir et tilbud for alle kunder i alle banker som tiltrer tjenesten, og det forventes at de aller fleste norske banker vil det, forklarer forretningsutvikler Øystein Lysvik i Sparebank 1 overfor Dinside.

KIB er nå tilgjengelig i alle 1450 Norgesgruppen-butikkene som skal få denne løsningen, og DNB-kundene kan allerede ta den i bruk. Sparebanken 1-bankene følger etter og kundene deres kan bruke tjenesten kort tid etter sommerferien.

Samarbeid med Norgesgruppen

Kontanttjenesten vil gjøre det mulig å ta ut og sette inn kontanter i alle Kiwi-, Meny- og Jacobs-butikker, de fleste Spar-butikker og enkelte Joker-butikker over hele landet - til sammen 1450 matbutikker, som tilsvarer en dekningsgrad på 98 prosent av Norges befolkning.

I tillegg er Vipps i kontakt med flere andre butikker som potensielt vil ta tjenesten i bruk på sikt.

BANKKORT: Hva skjer når du betaler med kort? Hvordan oppdages potensielle farer? Og hvordan fungerer egentlig kontaktløs NFC-betaling? Video: Per Ervland Vis mer

Norgesgruppen, som eier alle butikkene som tar kontanttjenesten i bruk, er glade for å kunne tilby denne tjenesten så lenge det er etterspørsel etter kontanter i samfunnet.

- Når enda flere banker kommer på vil vi få mer erfaringer, men de erfaringene vi har så langt er positive. Ansatte får god opplæring og gjennomgår en test før de får tilgang til å kunne utføre tjenesten i kassen, sier kommunikasjons- og samfunnskontakt Ingrid Solberg Gundersen i Norgesgruppen til Dinside.

Corona har påvirket kontantbruken

Men, hvem trenger egentlig en kontanttjeneste i 2020?

Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB, sier at de som benytter seg av kontanter er stort sett eldre mennesker. Samtidig ser de en del unge som vil sette inn penger rett etter konfirmasjon.

- I tillegg er det nok en god del foreldre som har opplevd at hvis barna får kontanter, gir de dem nesten med én gang til mor eller far og ber om at de heller setter pengene inn på konto. Så da sitter plutselig foreldrene der med «en haug med kontanter» de heller ikke er så interessert i å gå rundt med, sier Spiten til Dinside.

DNB + KIWI: Ingjerd Blekli Spiten har selv testet ny kontanttjeneste i butikk. Foto: Stig Fiksdal.
DNB + KIWI: Ingjerd Blekli Spiten har selv testet ny kontanttjeneste i butikk. Foto: Stig Fiksdal. Vis mer

Noe som imidlertid er interessant, er hvordan coronavirusutbruddet har påvirket kontantbruken, også til de eldre. Som du kanskje vet, er jo kontanter potensielle smittekilder.

- Flere butikker har takket nei til kontanter, og folk tæpper kortene mer. Etternølere på bankkortbruk har nok kommet mer i gang med dette i de siste, sier Spiten.

Dette blir nytt - og dette forsvinner

Så, hvordan fungerer denne Kontanttjenester i butikk, og hva skiller denne løsningen fra den gamle?

  • For å kunne bruke kontanttjenesten må du være kunde i en bank som deltar i løsningen og ha et bankkort med BankAxept-logo.
  • Du må gå til en butikk som tilbyr tjenesten, som du ser ved at Kontanttjenester i butikk-skilt er satt opp.
  • Si ifra til den ansatte i kassa at du ønsker å ta ut eller sette inn kontanter. Du trenger ikke å handle noe i butikken for å bruke kontanttjenesten.
  • Tæpp eller sett inn bankkortet i betalingsterminalen i kassen og tast inn PIN-koden din.
  • Så er det bare å ta ut eller sette inn ønsket beløp. Maksimalt innskudd er 20.000 kroner, maksuttak er 10.000 kroner.

Spiten i DNB mener denne nye kontanttjenesten er mye enklere å bruke enn den gamle, samt at tilgjengeligheten i Norgesgruppen-butikkene er bedre.

Men, ikke alt fikk bli med over til den nye kontantløsningen fra den gamle:

Det går ikke an å veksle valuta via kontanttjenesten i butikk, ei heller å betale regninger. Til bankkunder uten nettbank, finnes det betalingsmulighet med brevgiro.

betalingsløsning: vipps go er en ny måte å snike i køen på. Du bestiller og betaler i appen, uten å snakke med betjeningen. her ser du hvordan det fungerer. Vis mer

Vil ha flere med på laget

Det er kostbart å drifte manuelle banktjenester i dagligvarebutikker. For å videreføre Posten-avtalen satte DNB derfor som forutsetning at andre banker måtte være med og ta sin del av kostnadene. Dette lyktes de ikke med - ingen andre banker ønsket å dele denne regningen med DNB.

- Andre banker har vist interesse for å bli med i tjenesten, og bankenes myndighetspålagte kontantplikt gjelder for alle, sier Spiten.

Kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea bekrefter overfor Dinside at de kjenner til den nye kontanttjenesten og vurderer fortløpende om dette er noe de skal være med på.

- Vi har innskudd- og uttaksautomater plassert over hele landet. Våre kunder har vært selvbetjente på dette området i mange år allerede, sier Ekrem.

Da det ble kjent at den gamle Post-i-butikk-tjenesten skulle avvikles, uttrykte Forbrukerrådet at de synes det var synd DNB ikke fikk med seg resten av det norske bankfellesskapet i en fornyet avtale eller en ny løsning.

Forbrukerrådet så at muligheten for å sette inn og ta ut kontanter i butikk var en veldig viktig tjeneste for vanlige forbrukere som trenger å løse enkle, hverdagslige banktjenester, spesielt med tanke på færre bankfilialer og tidvis lang reisevei til banken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer