Ny kreftbehandling gir god effekt

Opptil halvparten av studier hvor pasienter har fått eksperimentell kreftbehandling har positive resultater.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Denne undersøkelsen styrker betydningen av klinisk forskning.


Det fremgår av evalueringen av en rekke amerikanske kreftstudier i regi av National Cancer Institute. Forskerne har tatt for seg drøyt 600 såkalt randomiserte studier, som omfatter et representativt utvalg av befolkningen.

30 prosent av studiene kunne vise til betydelige resultater, og i åtte av ti tilfeller var det takket være nyere behandlingsformer, melder Dagens Medisin.

I alle studiene er den beste eksisterende behandlingen sammenlignet med en ny, eksperimentell behandling i klinisk utprøving, det vil si forsøk på pasienter. Evalueringen konkluderer med at om lag 25-50 prosent av nye kreftbehandlinger som testes ut i randomiserte studier, vil gi positive resultater.

Studiene som er gjennomgått er utført i perioden 1955-2006.

Er du redd for at du kan ha kreft? Da bør du lese her

Økt helbredelse og livskvalitet

- Denne undersøkelsen styrker betydningen av klinisk forskning, og det er gledelig å kunne konstatere at den har båret frukter, sier klinikksjef for Kreftsenteret ved Ullevål universitetssykehus, Kjell Magne Tveit, til DinSide Helse.

Han bekrefter at fremskrittene man ser innen kreftbehandling, er i samsvar med hans egne erfaringer, og viser til en økende overlevelsesstatistikk innen de fleste kreftformer.

- Mye av nytteverdien i disse studiene ligger i økt helbredelse, og det er tross alt det som er det viktigste for pasientene det gjelder. Særlig ved tilfeller av brystkreft og kreft i tykktarmen ser vi en positiv utvikling når det gjelder helbredelse, og det er mye takket være denne type forskning.

Les også: Flere overlever kreft

Tveit understreker at nye behandlingsmetoder dessuten kan gi forlenget levetid, mindre plager og færre bivirkninger.

- Men her er det mer å hente, og det stimulerer til ytterligere klinisk forskning, med håp om at flere kreftpasienter kan oppleve å bli friske, sier han.

- Velegnet verktøy

Han får støtte av kreftforsker Dag Rune Olsen ved Radiumhospitalet.

- Denne rapporten viser at samfunnet i klinisk forskning har funnet et velegnet verktøy til å avklare nytteverdien av nye behandlingsprinsipper. Klinisk forskning er dermed til stor nytte for både pasienter, forskere, leger og helsemyndighetene, sier han.

Olsen påpeker at kvaliteten på de kliniske studiene som rapporten omhandler i hovedsak er gode. Det er viktig i forhold til de etiske aspektene ved randomiserte studier, mener han.

Les også: Smart medisin dreper kreftceller

- For å kunne fastslå hvorvidt ny behandling er bedre enn eksisterende må man ha et tilstrekkelig antall pasienter som inngår i randomiserte studier som disse, sier han.

Ifølge Olsen har Norge gode muligheter for å kunne undersøke nytteverdien av nye behandlingsmetoder.

- Gjennom Kreftregisteret som er et nasjonalt register med oversikt over alle kreftpasienter, har vi i Norge en unik mulighet til å følge kreftpasientene over mange år, og til å analysere effekten av de ulike behandlingene. Oppfølging over lang tid er viktig for å kunne kartlegge bivirkninger i tillegg til overlevelse, sier han.

Tall fra Kreftregisteret viser at i underkant av 25.000 personer fikk en kreftdiagnose i Norge i 2006. Hvert år dør 10.000 nordmenn av sykdommen.

Les også: Får ikke de beste kreftmedisinene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer