Ny ligningsverdikalkulator

Særlig nye boliger kan ha for høy ligningsverdi. Likevel skal den settes opp ytterligere ti prosent i år.

Beregn selv: Én tredjedel av alle boliger skal ha for høy ligningsverdi. Beregn dette her, og hva du i tilfelle betaler for mye i skatt.
Beregn selv: Én tredjedel av alle boliger skal ha for høy ligningsverdi. Beregn dette her, og hva du i tilfelle betaler for mye i skatt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen Stoltenberg har gjennomført en skatteskjerpelse for boliger etter at den kom til makten i 2005. Hvert år er ligningsverdien økt, for å bedre samsvaret mellom ligningsverdi og markedsverdi.

Man har likevel sagt at ligningsverdien ikke skal overstige 30% av markedsverdien. De som opplever at boligen har en ligningsverdi høyere enn dette, kan få satt den ned.

Bare formueskatt

"Skatten av å bo i egen bolig" som vi hadde for noen år siden, er avskaffet. Bor du selv i boligen, er også skatten på en eventuell salgsgevinst fjernet. Det er derfor bare formueskatten som gjenstår som boligskatt.

Maksimalt 30% av markedsverdien av boligen din kan gå inn i grunnlaget for formueskatten. Det betales 1,1% formueskatt for all formue over 470.000 kroner.

NY KALKULATOR: Se om du har for høy ligningsverdi

La oss si at du har en bolig med markedsverdi på to millioner kroner med en ligningstakst som er ti prosentpoeng for høy. Ligningsverdien er 40% - 800.000 kroner, mens den skulle vært høyst 30% - 600.000 kroner. Dette gir en "overflødig" formueskatt på 1,1% av differansen - 200.000 kroner. Det skulle utgjøre 2.200 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer