Forskudd på arv

Ny lov kan gi «arve-smell»

Dersom du gir eller har gitt forskudd på arv i form av en pengegave til noen av arvingene, for eksempel, må dette spesifiseres for å ha noe å si ved arveoppgjøret etter din død. Hvis ikke kan de øvrige arvingene som ikke har fått pengegave ikke kreve at det tas høyde for arveforskuddet.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. januar 2021 trer en ny arvelov i kraft, og denne har flere endringer av betydning.

Og, spesielt én endring vil ha mye å si for familier hvor foreldre, for eksempel, har gitt ett av barna en pengegave for å komme inn på boligmarkedet, eller en del av tomta til å bygge hus, uten at de andre barna har fått en slik gave.

Bør stå «svart på hvitt» for å gjelde

Da gaven ble gitt, ble det kanskje tenkt at denne var å regne som «forskudd på arv», men med mindre dette er spesifisert med ord, iet testament eller en skriftlig avtale, trenger faktisk ikke gavemottakeren å få mindre enn de øvrige arvingene ved arveoppgjøret.

- Hvis du ikke har testament og ikke har bestemt avkortning, muntlig eller skriftlig, innen utgangen av året, er det ingen avkorting etter den nye arveloven, understreker forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank overfor Dinside.

Få med deg gamle gaver også

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea og tidligere advokat, forklarer at dagens arvelov ikke krever at du tar forbehold om avkortning hvis en ekstraordinær pengegaven bli gitt til noen av arvingene dine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer