Forskudd på arv

Ny lov kan gi «arve-smell»

Dersom du gir eller har gitt forskudd på arv i form av en pengegave til noen av arvingene, for eksempel, må dette spesifiseres for å ha noe å si ved arveoppgjøret etter din død. Hvis ikke kan de øvrige arvingene som ikke har fått pengegave ikke kreve at det tas høyde for arveforskuddet.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. januar 2021 trer en ny arvelov i kraft, og denne har flere endringer av betydning.

Og, spesielt én endring vil ha mye å si for familier hvor foreldre, for eksempel, har gitt ett av barna en pengegave for å komme inn på boligmarkedet, eller en del av tomta til å bygge hus, uten at de andre barna har fått en slik gave.

Bør stå «svart på hvitt» for å gjelde

Da gaven ble gitt, ble det kanskje tenkt at denne var å regne som «forskudd på arv», men med mindre dette er spesifisert med ord, iet testament eller en skriftlig avtale, trenger faktisk ikke gavemottakeren å få mindre enn de øvrige arvingene ved arveoppgjøret.

- Hvis du ikke har testament og ikke har bestemt avkortning, muntlig eller skriftlig, innen utgangen av året, er det ingen avkorting etter den nye arveloven, understreker forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank overfor Dinside.

Andre endringer i ny arvelov fra 1. januar 2021

  • Pliktdelsarv for livsarvinger er økt
  • Større mulighet til å fordele bestemte aktiva
  • Mulighet til å gi bort fast eiendom fra uskiftebo
  • Retten til uskifte faller bort ved inngåelse av samboerskap
  • Forenklet opprettelse av testamente
  • Forenklet regel om avkortning i arv

Kilde: Deloitte

Få med deg gamle gaver også

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea og tidligere advokat, forklarer at dagens arvelov ikke krever at du tar forbehold om avkortning hvis en ekstraordinær pengegaven bli gitt til noen av arvingene dine.

- Når den nye arveloven trer i kraft fra nyttår, kan du ikke seinere bestemme at en allerede gitt pengegave skal komme til avkortning ved arveoppgjøret, sier Incedursun til Dinside.

- Dette må bestemmes og/eller være kjent for mottakeren av gaven samtidig som den blir gitt. Dette bør være skriftlig og gjort kjent for de andre barna også, fortsetter hun.

Har du tidligere gitt en pengegave til ett av barna som du ønsker skal avkortes i arven, må du bestemme dette senest 31. desember 2020.

En real smell under arveoppgjøret

Advokatfirmaet Deloitte skriver at avkortning i arv skal foretas kun i de tilfeller dette har vært satt som betingelse ved en tidligere avgitt gave. Betingelsen bør være gjort skriftlig, enten i testamentet eller et gavebrev.

Hvis dette ikke spesifiseres for tidligere gitte gaver innen nyttårsaften, eller for framtidige gaver som gis, kan vi komme til å se flere eksempler som dette, ifølge Deloitte:

To av fire arvinger i et dødsbo har tidligere mottatt gaver hver for tre millioner i form av eiendom, uten at det er avtalt at gavene skal komme til fradrag ved arveoppgjøret. På dødsboskiftet skal det altså ikke foretas avkortning i arven til de to som har mottatt gaver tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer