Elsparkesykkel

Ny lov: - Kan gi milliongjeld

Tidligere i år ble elsparkesykler og andre små elektriske framkomstmidler omklassifisert fra sykkel til liten elektrisk motorvogn. I januar kommer det en helt ny lov.

KAN BLI DYRT: Over nyttår kan du bli straffet med bot om du bruker eller kjører en uforsikret elsparkesykkel. Foto: Shutterstock/NTB
KAN BLI DYRT: Over nyttår kan du bli straffet med bot om du bruker eller kjører en uforsikret elsparkesykkel. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerrådet melder nemlig at elsparkesykler må forsikres fra 1.1.2023.

- Innbo- og reiseforsikringen din inneholder vanligvis en ansvarsforsikring, men disse dekker ikke ansvar for små elektriske motorvogner fra og med 1. januar 2023. Da må du ha egen ansvarsforsikring for hver elsparkesykkel du eier, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Dermed må du ha en forsikringsplikt om du bruker en elsparkesykkel eller om framkomstmiddelet regnes som en liten elektrisk motorvogn.

Ifølge Trafikkforsikringsforeningen er det økonomiske ansvaret for personskader ubegrenset, mens for skade på eiendom og ting er grensen på 100 millioner kroner.

- Det vil i praksis si at du kan bli ansvarlig for potensielt veldig høye summer om du kjører for eksempel en uforsikret elsparkesykkel. De færreste har millioner av kroner på bok om uhellet skulle være ute, forklarer Iversen.

Forbrukerrådet anbefaler derfor alle å sjekke sine elektriske framkomstmidler.

- Ved å kjøre uten forsikring eller ved å kjøre et ulovlig kjøretøy tar du en veldig stor økonomisk risiko. I være fall kan du ende i livslang gjeld dersom uhellet er ute, sier Iversen videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer