Ny lov om alternativ behandling

Fra nyttår erstattes kvaksalverloven med en ny lov om alternativ behandling.

Publisert
Sist oppdatert

Ny lov om alternativ behandling
Fra nyttår erstattes kvaksalverloven med en ny lov om alternativ behandling.

I statsråd i dag ble det vedtatt at en ny lov om alternativ behandling av sykdom skal tre i kraft fra nyttår. Dermed oppheves også den 67 år gamle kvaksalverloven. Samtidig kommer det to nye forskrifter som supplerer loven.

- Norge blir med dette det første landet i Norden som får en moderne og brukerorientert lov på dette feltet, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

To hovedhensyn har ligget til grunn for ny regulering av alternativ behandling. På den ene side pasientens/brukernes selvbestemmelsesrett og valgfrihet, og på den andre side ivaretakelse av sikkerhet, skriver Helsedepartementet i en pressemelding.

Retten til å drive behandlingsvirksomhet blir avgrenset på visse områder, blant annet i forhold til inngrep eller behandling som kan medføre alvorlig helserisiko og behandling av allmennfarlige smittsomme sykdommer.

Loven åpner imidlertid for at såkalte alvorlige sykdommer kan behandles, forutsatt at behandlingen skjer i samarbeid eller samforståelse med pasientens lege. Loven åpner også for at alternativ behandling i stor grad kan tilbys som supplement til ordinær helsehjelp.

Innbakt i loven er også en forskrift om en frivillig registerordning for utøvere av alternativ behandling. Registerordningen innebærer ingen offentlig vurdering eller godkjenning av faglig art av behandlerne eller behandlingsformen, men den går på forretningsmessig seriøsitet og skal bidra til at det stilles faglige og yrkesetiske krav.

Dette skal bidra til å sikre seriøsitet hos utøverne og bidra til å ivareta sikkerhet. Registeret er lagt til Brønnøysundregistrene, og organisasjoner som ønsker at deres medlemmer skal kunne la seg registrere, må blant annet ha vedtekter som stiller faglige og yrkesetiske krav til medlemmene, som inneholder regler om klageordning og som gir mulighet for å ekskludere medlemmer. For å bli registrert må den enkelte utøver i tillegg blant annet dokumentere forsikring.

Det er også gitt en forskrift om markedsføring av alternativ behandling av sykdom. Markedsføringen skal være nøktern og saklig, og det vil ikke være lov å markedsføre alternativ behandling med påstander om effekt. Forbrukerombudet skal føre et overordnet og aktivt tilsyn med markedsføringen.

Mozon.no, 12.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer