Ny lov om alternativ behandling

Fra nyttår erstattes kvaksalverloven med en ny lov om alternativ behandling.

Publisert
Sist oppdatert

Ny lov om alternativ behandlingFra nyttår erstattes kvaksalverloven med en ny lov om alternativ behandling.

I statsråd i dag ble det vedtatt at en ny lov om alternativ behandling av sykdom skal tre i kraft fra nyttår. Dermed oppheves også den 67 år gamle kvaksalverloven. Samtidig kommer det to nye forskrifter som supplerer loven.

- Norge blir med dette det første landet i Norden som får en moderne og brukerorientert lov på dette feltet, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

To hovedhensyn har ligget til grunn for ny regulering av alternativ behandling. På den ene side pasientens/brukernes selvbestemmelsesrett og valgfrihet, og på den andre side ivaretakelse av sikkerhet, skriver Helsedepartementet i en pressemelding.

Retten til å drive behandlingsvirksomhet blir avgrenset på visse områder, blant annet i forhold til inngrep eller behandling som kan medføre alvorlig helserisiko og behandling av allmennfarlige smittsomme sykdommer.

Loven åpner imidlertid for at såkalte alvorlige sykdommer kan behandles, forutsatt at behandlingen skjer i samarbeid eller samforståelse med pasientens lege. Loven åpner også for at alternativ behandling i stor grad kan tilbys som supplement til ordinær helsehjelp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer