Ny meny fra Folkehelsa

Nordiske kostholds-eksperter har revurdert rådene som skal gjøre oss sunne og friske. Større mengder vitamin C og D er blant de nye anbefalingene.

Publisert
Sist oppdatert

Nordisk Ministerråd signerte i høst den fjerde revisjonen av de felles nordiske anbefalingene for kostholdet.

Arbeidet er et felles prosjekt for alle de nordiske landene. De første felles anbefalingene kom i 1980 og ble sist revurdert i 1996.

Mer C og DAnbefalingen for daglig inntak av vitamin C er hevet fra 60 til 75 milligram. Mange mener at vi kan spise enda mye større mengder hver dag, ettersom vitaminet ikke ser ut til å ha noen negative bivirkninger før flere gram om dagen.

Den daglige mengden vitamin D kan også heves fra 5 til 7,5 mikrogram for eldre barn og voksne mennesker. Større mengder vitamin D kan blant annet bidra til mindre benskjørhet når vi blir eldre.

For kvinner bør inntaket av vitamin A reduseres fra 800 til 700 mikrogram. De nye anbefalte mengdene med vitaminer fører sannsynligvis til at produsenter av kosttilskudd må endre hele sammensetningen av sine produkter, skriver Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Minst en halv timeRådene inkluderer også anbefalinger for fysisk aktivitet. Voksne mennesker bør i følge ekspertene bevege seg minst en halv time hver dag, i tillegg til de vanlige daglige aktivitetene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.