Apotek på nett

Ny merkeordning for nettsalg av medisiner

Ny merkeordning skal gjøre det lettere å unngå ulovlig medisinsalg.

SE ETTER DENNE LOGOEN: Fra 2. april skal norske nettapotek som har lov til å selge legemidler, merkes med denne logoen. Dette for at du lettere skal se om du handler med en seriøs butikk - eller om du risikerer å kjøpe falske legemidler og dermed bør ligge langt unna! Foto: Kristin Sørdal
SE ETTER DENNE LOGOEN: Fra 2. april skal norske nettapotek som har lov til å selge legemidler, merkes med denne logoen. Dette for at du lettere skal se om du handler med en seriøs butikk - eller om du risikerer å kjøpe falske legemidler og dermed bør ligge langt unna! Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2015 har det vært et EU-krav om at nettsteder eller apper som selger legemidler skal ha en offisiell EU-logo som bevis på at de er godkjent av det nasjonale legemiddelverket og at de dermed driver lovlig.

Nå kommer Norge etter, og logoen skal innføres fra 2. april.

– Det finnes mange useriøse og ulovlige nettsider som selger legemidler i Europa. Hensikten med den felleseuropeiske logoen er at forbrukerne enkelt skal kunne se om nettstedet eller appen driver lovlig, forteller Vibeke Åbyholm i Legemiddelverket til Dinside.

EU-flagg? Se opp for falske logoer!

Logoen skal ligge synlig på siden til nettapotek og andre utsalgssteder som selger legemidler på nett, det være seg dagligvarehandel eller apper med medisinsalg.

Merkingen er en del av «logoforordningen» som nå har blitt en del av EØS-avtalen – og som nå skal implementeres i Norge.

Ifølge Legemiddelverket, har både apotek- og dagligvarebransjen hatt god tid på seg til å implementere logoen, slik at den skal være synlig fra 2. april.

Logoen er lik i hele EU og EØS – det er kun det nasjonale flagget for de ulike landene som er forskjellig.

Og merk deg dette, om du liker å handle på utenlandske nettbutikker:

Logoen er kun gyldig dersom det er et nasjonalt flagg akkompagnert av en tekst på det nasjonale språket.

Ser du en lik logo men med EU-flagget, så ligg unna: Da er det en falsk logo.

Klikk og sjekk!

Alle som har tillatelse til å selge legemidler på nett skal være registrert hos den lokale legemiddelmyndigheten, som i Norge er Legemiddelverket.

Logoen som nettapotekene nå skal merkes med, skal være klikkbar – og den skal lede deg til en liste med de godkjente utsalgsstedene hos den nasjonale legemiddelmyndigheten.

Hensikten med logoen er at forbrukerne enkelt skal kunne se om det enkelte nettstedet eller appen har registrert seg hos legemiddelmyndighetene og dermed har lov til å selge legemidler, skriver Legemiddeltilsynet på sine nettsider.

Det europeiske legemiddelverket (European Medicines Agency) anbefaler alle å sjekke hvorvidt nettbutikken du vurderer å handle fra, faktisk står på listen som kommer opp, når du klikker på linken.

Og finner du ikke nettbutikken på lista, råder de deg til å avbryte handelen.

Beslaglegger ulovlige medisiner

Privatpersoner kan bare importere legemidler fra EU/EØS-land som er reseptfrie, godkjent i Norge og med norsk pakningsvedlegg og tekst på pakningen, noe som ifølge Tollvesenet betyr at det i praksis er svært få legemidler du kan handle på nett fra utlandet.

Tolldirektør Øystein Børmer sier i en pressemelding at internett har gjort det lett å bestille narkotika, legemidler og dopingmidler.

Slik unngår du falske medisiner:

Se på innpakningen: Kommer produktet i billig, rufsete forpakning? Mangler medisinene ytre forpakning, og kommer kun i blisterbrett? Originale produkter blir ikke sendt på denne måten. De som selger piratkopier bruker ofte lite ressurser på innpakningen, så vær på vakt hvis du stusser over hvordan varen er pakket.

Merking og produktinformasjon: Er produktinformasjonen, forpakningen eller merkelappene fulle av skrivefeil? Dette er en indikasjon på at produktet er en piratkopi. Originale produsenter bruker profesjonelle oversettere.

Kilde: Velgekte.no/Tolletaten

- Vi gjør daglig flere beslag av narkotika og legemidler i postforsendelser. De siste årene har det også vært en kraftig økning i beslag av beroligende stoffer, sier tolldirektør Øystein Børmer.

Ifølge Elisabeth C. Nettum, seniorrådgiver i Tolletaten, fører de ikke noe oversikt over beslaglagte medisiner som er falske - men hun opplyser at medisiner som ikke tilfredsstiller kravene til import av legemidler og er ulovlig innført, blir destruert.

- Vi kan ikke med sikkerhet kan vite at en sending med tabletter som beslaglegges er falske, vi kan vite at de er ulovlige på grunn av at de ikke tilfredsstiller kravene til innførsel, blant annet skal de ha norsk merking. En del av det vi beslaglegger ser vi at sannsynligvis er falske, sier hun til Dinside.

- Av de medisinene vi beslaglegger, ser vi mye potensfremmende midler, beroligende midler/sovemedisin, og legemidler som har smertestillende effekt, og som kan misbrukes sammen med annen narkotika, sier Nettum videre.

Tolletaten oppfordrer nordmenn som handler på nett til å bestille på trygge nettsider.

- Og den nye merkeordningen er et godt verktøy for å sikre seg at man ikke handler farlige og skadelige varer, sier Nettum.

Tolletaten oppfordrer også til å gå inn på nettsiden Velgekte.no, hvor man kan få informasjon om hvordan unngå falske varer på nett.

Derfor bør du kun handle med godkjente nettapotek

Målet med den felleseuropeiske merkeordningen er at forbrukerne skal kunne stole på at de får godkjente og trygge legemidler.

Faren ved å handle med uregistrerte aktører er at du kan få i deg medisiner som ikke er testet og godkjent.

Ifølge det europeiske legemiddelverket, er faren ved å kjøpe falske medisiner at de kan inneholde ingredienser av dårlig kvalitet og i feil doser, de kan være feilmerket med vilje og de kan ha feil forpakning, feile ingredienser eller for lave doser av aktive ingredienser.

Får du i deg falske medisiner, kan du risikere både at sykdommen du trenger medisinen for, ikke blir behandlet, og at du kan pådra deg farlige og uventede bivirkninger.

Dette er godkjente norske nettapotek

Det er til sammen 16 godkjente nettapotek i Norge (per 9. mars 2018)

Apotek Webadresse
​Apotek 1 Skårersletta​www.apotek1.no
​Apovest (alle apotek i kjeden)​www.dittapotek.no
Aquarama apotek​www.123apotek.no
​Boots apotek Homecare​www.boots.no
​Danmarksplass Apotek​www.iapoteket.no
Ditt Apotek Amfi Oswww.sydenapoteket.no
Fyrstikktorget apotekwww.apotekhjem.no
​Komplett apotek​www.komplettapotek.no
Lindeberg Apotekwww.apotekdirekte.no
​Pulsapoteket Skøyen​www.pulsapotek.no
​​Sjukehusapoteka Vest HF (alle apotek)​www.sjukehusapoteka-vest.no
​Sunnfjord apotek​www.e-apoteket.no
​Sykehusapotekene HF (alle apotek)​www.eresept.sykehusapotekene.no
​Torget apotekwww.torgetapotek.no
​Torvet apotek​www.torvetapotek.no
​Vitusapotek AB 28​www.vitusapotek.no

Du kan finne en alltid oppdatert liste over godkjente apotek hos Legemiddelverket.

Dette er den samme oversikten du kommer til dersom du klikker på en godkjent-logo fra et nettapotek.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer