Ny metode bedre mot brystkreft

En del av de uheldige bivirkningene ved brystkreftkirurgi kan reduseres med en ny metode.

Publisert
Sist oppdatert

I dag er det vanlig at kirurgen også fjerner lymfekjertlene under armen i tillegg til selve svulsten hvis han tror brystkreften vil spre seg.

Men studier gjort av forskere ved University of Wales i Cardiff tyder på at det ikke er nødvendig i to tredeler av tilfellene. De har også forelått en ny og mindre drastisk behandling.

Metoden kan bli tilgjengelig i Storbritania innen 18 månder.

Å fjerne lymfekjertlene fra armhulen er en smertefull prosedyre som kan resultere i bevegelsesproblemer.

Studiene viste at ved kun å fjerne én kjertel i armhulen, kan spesialister avgjøre hvorvidt kreften har spredd seg eller ikke.

Leger kan lokalisere hovedkjertelen ved å bruke en liten dose radioaktivitet sporstoff. Denne blir så undersøkes for mulig spredning.

Leger i Storbritania blir nå opplært i den nye teknikken og man håper å kunne ta den i bruk innen to år.

- Standard prosedyre for øyeblikket er at vi fjerner alle lymfekjertlene i armhulen. Grunnen til dette er at vi er nødt til å vite om kreften har spredd seg til dem eller ikke. Den nye teknikken gjør det lettere siden vi bare trenger å ta hovedkjertelen. Dette betyr at kvinner som ikke har spredning kun trenger en liten operasjon, sier Robert Mansel, professor i kirurgi ved Wales universitet til BBC News.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer