Ny metode kan gi kur mot diabetes

Amerikanske forskere har oppdaget en metode som kan føre til en kur mot sukkersyke i fremtiden.

Publisert
Sist oppdatert

Noen pasienter er allerede kurert ved hjelp av celletransplantasjon, men problemet er knapphet på bukspyttkjertel-donorer å sanke cellene fra.

Nå sier forskere fra USAs nasjonale helseinstitutt at de har oppdaget en måte å produsere flere av cellene som trengs på.

De fortalte nettutgaven til tidsskriftet Sciense at det har brukt et serum fra kuer i produksjonen.

Folk med diabetes type 1 må injisere insulin for å kontrollere blodsukkeret. Dette er fordi celler i bukspyttkjertelen, som produserer insulin, er ødelagt. Å bytte disse cellene med celler fra donorer kan kurere sykdommen.

Men man trenger en stort antall celler, og det er for få donorer til å dekke etterspørselen. Stamceller har gitt forskerne håp, men det har vært vanskelig å produsere nok celler.

Doktor Marvin Gershengorn og hans kolleger fra USAs National Institute of Diabetes and Digestive Kidney Diseases letet etter en måte å løse problemet på.

De tok celler fra bukspyttkjertel-donorer som hadde dødd, og behandlet de med et serum.

Serumet, som stammer fra kuer, ser ut til å forandre cellene til mer primitive utgaver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer