Ny nettleieordning kommer i juli

Etter et halvt års utsettelse innføres nå ny nettleiemodell fra 1. juli. Den skal sørge for at en større andel av strømregningen blir knyttet til forbruket.

STRØMBRUDD: Kommer du ofte til hytta og er usikker på om maten i fryseren fortsatt er holdbar? Da bør du ta en titt på denne videoen! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forslaget til ny nettleiemodell gjelder boliger, fritidsboliger og mindre næringskunder. Opprinnelig var planen at den nye ordningen skulle innføres fra nyttår, men et flertall på Stortinget bestemte i desember å utsette tidsfristen.

Nettselskapene og organisasjonene er enige om at den faste delen av nettleien skal være lavere, mens en større andel skal knyttes til samlet strømforbruk.

– Mer rettferdig fordeling

– Målet med den nye nettleiemodellen er å legge til rette for best mulig utnyttelse av overføringsnettet og en mer rettferdig fordeling av kostnadene mellom kundene. Effektbasert nettleie vil gi insentiver til effektiv nettutnyttelse, noe som over tid vil gi lavere nettkostnader for strømkundene, mindre naturinngrep og færre konflikter knyttet til nettutbygging, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Regjeringen har besluttet å innføre en overgangsperiode på to år for kravet om at energileddet (som betales per kilowattime i forbruk), maksimalt kan utgjøre 50 prosent av inntektene til nettselskapene.

Olje- og energidepartementet vil deretter be Reguleringsmyndigheten for energi (RME) om å foreta en evaluering av nettselskapenes nettleiestruktur i løpet av 2024.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.