Ny nydelig matolje

Nå kan du få kjøpt arganolje i Norge. Den kommer fra grensen til Saharaørkenen og har en nydelig nøttelignende smak. Bruk den i salatdressinger eller dyppet på brød eller poteter.

Publisert
Sist oppdatert

Det fredede argantreet vokser i Marokko mot grensen til Saharaørkenen. Treet er viktig for den økologiske balansen i området; det har dype røtter som motvirker erosjon og bevarer jordsmonnet. De olivenstore fruktene inneholder små, flate kjerner som gir en verdifull olje. Kvinnekooperativer arbeider med å bevare treet og presse olje.

Arganolje har en gunstig fettsyresammensetning. Den arganoljen som presses fra kjernene på arganfruktene, har helt nøytral smak. Hvis derimot kjernene ristes før pressing, får oljen er nøttelignende smak.

Vi har testet de to typene arganolje som nå importeres til Norge. Matoljen som lages av ristede nøtter, har en herlig, nøttelignende smak. Du kan for eksempel dyppe den på ferskt eller ristet brød, på varme nypoteter og pasta. Eller du kan bruke den over salater. Arganoljen er kaldpresset i likhet med kaldpresset jomfruolje fra oliven, og egner seg ikke for sterk oppvarming og steking.

Hvis du ønsker en olje som er nøytral på smak, kan du også bruke den nøytrale arganoljen i kostholdet. Men først og fremst har denne sitt bruksområde i hudpleie, og som massasjeolje. Tradisjonelt har arganolje vært brukt i behandling av hudsykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.