Ny ordning skal trigge sykkellysten

Ny sertifiseringsordning gjør det mulig for arbeidsplasser å bli sertifisert som sykkelvennlige, samt få råd om tilrettelegging, slik at flere velger å sykle til jobb.

FRISK START: Syklistenes Landsforening vil bidra til at flere velger å sykle til jobb ved å lansere en sertifiseringsordning for arbeidsplassene. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix.
FRISK START: Syklistenes Landsforening vil bidra til at flere velger å sykle til jobb ved å lansere en sertifiseringsordning for arbeidsplassene. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele 40 prosent mener at arbeidsgivere ikke gjør nok for at ansatte skal sykle til jobb, ifølge Syklistenes Landsforening.

Det er mange tiltak arbeidsgiverne kan gjøre for å gjøre det mer attraktivt for sine ansatte å velge sykkel framfor bil til jobb. Derfor har foreningen nå lansert sertifiseringsordningen «Sykkelvennlig arbeidsplass», som hjelper arbeidsplassen å bli bedre tilrettelagt for syklenede arbeidere.

Dette er en sykkelvennlig arbeidsplass

Følgende kriterier kartlegges blant annet i sertifiseringsprosessen:

  • Trygg sykkelparkering
  • Tilgjengelighet (sykkelstier og lignende)
  • Garderobefasiliteter

Rundt 50 indikatorer, sammen med en digital reisevaneundersøkelse, danner grunnlaget for en rapport som beskriver forholdene for tilrettelegging hos bedriften, og rådgivning med konkrete nye tiltak blir gitt deretter. Avhengig av resultatene kan virksomheten oppnå gull-, sølv- eller bronsesertifisering.

Hittil er 29 arbeidsplasser med til sammen 7000 ansatte sertifisert som sykkelvennlige av landsforeningen. Det pågår arbeid med å sertifisere ytterligere sju arbeidsplasser med 1600 ansatte i disse dager.

Du kan sjekke om arbeidsplassen din er sykkelvennlig på Syklistenes nettside, hvor du som virksomhet også kan melde deg på.

Her får syklende ansatte ekstra betalt

NRK kunne torsdag fortelle at Kallesten Revisjon og Regnskap i Rogaland gir sine 20 ansatte ekstrabetaling hvis de bruker sykkel til jobb tilsvarende statens sats for bruk av egen bil. Den er nå på fire kroner og tre øre per kilometer.

Bjørn Gausland som er ansatt i bedriften og sykler til og fra jobb, som er 14 kilometer hver vei, får drøyt 112 kroner hver dag i «sykkelbonus», dog skattepliktig.

- Jeg sykler jo mest fordi jeg synes det er kjekt, men godtgjøringen er en fin bonus, sier Gausland til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer