Ny prevensjonsguide

Publisert
Sist oppdatert

Prevensjonsmidler - fordeler og ulemper

Kondom:Virkemåte: Tynn gummihylse som rulles på penis når den er blitt stiv. Hindrer at sæd kommer inn i skjeden.

Fordeler: * Beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.* Selges over alt til alle aldersgrupper.* Ingen bivirkninger.

Ulemper: * Den eneste ulempen er at du må ha den tilgjengelig når du trenger den og bruke den riktig. Noen kan ha allergi mot gummi eller sæddrepende middel, men det finnes alternativer.Sjanse for graviditet: Avhenger av riktig bruk (2 - 15 %)

P-piller:Det finnes mange forskjellige typer P-piller som har ulike egenskaper. I tillegg til at de forhindrer svangerskap virker noen piller inn på bl.a. vekt, hud, hår og pms. Om fordeler og ulemper, se nedenfor.

Kombinasjonspillen:Virkemåte: Pille som må tas hver dag og inneholder hormonene østrogen og gestagen.§ Østrogen hindrer eggløsning§ Gestagen endrer slimet i livmoren så sæden har vanskeligere for å nå fram til egget, reduserer antall eggløsningerFordeler: * Stor sikkerhet.* Mindre menstruasjonsblødninger.* Regelmessig menstruasjon som kan reguleres tidsmessig.* Mindre smerter.* Noen typer P-piller har en anti-androgen virkning og gir mindre kviser og bedre hud.* Mindre risiko for livmor- og eggstokkreft.* Økt sexlyst.* Kan gi vekttap (avhengig av pilletype).* Noen piller gir mindre PMS-plagerUlemper: * Må til lege for å få resept.* Øker risiko for blodpropp noe.* Økt risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt, særlig for røykere.* Kan gi vektøkning eller vekttap.* Redusert sexlyst.* Humørforandringer.* Migreneplager.* Kvalme.* Ømme bryster. * Uregelmessige blødninger i starten.* Nedsatt melkeproduksjon ved amming.Sjanse for graviditet: 0,2 - 0,3 %

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer