Ny pristopp for strøm – kan ende med rasjonering

Strømprisen i Sør-Norge er torsdag på sitt høyeste hittil i år. Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight sier det kan bli rasjonering til våren.

DYRERE: Nå er strømprisen på sitt høyeste i år. I verste fall kan vi ende med strømrasjonering til våren. Foto: Heiko Junge / NTB
DYRERE: Nå er strømprisen på sitt høyeste i år. I verste fall kan vi ende med strømrasjonering til våren. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag ligger snittprisen for strøm i Sør-Norge på 1,23 kroner kilowattimen utenom påslag, nettleie og avgifter, ifølge strømbørsen Nord Pool.

Lilleholt i Volue Insight sier til E24 at prisrekorden ikke kommer som noen stor overraskelse.

Ifølge ham er årsaken til de høye prisene i Norge en kombinasjon av at tørt vær og høye priser i Europa. De høye prisene i Europa er på sin side en konsekvens av at produksjonskostnaden på kull- og gasskraftverkene er høy.

Og dette er før forbrukssesongen for alvor kommer i gang. Oppvarming av hus har knapt vært nødvendig i Sør-Norge til nå, og i tillegg skal den norsk-britiske strømkabelen settes i drift om to uker.

– Det som er forskjellen nå i forhold til før er at det er massivt høye priser allerede i september. Med de vannmagasinprognosene vi har, så må man snakke om at her kan det bli rasjonering til våren, sier Lilleholt.

Partner og kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting mener at det fortsatt er relativt lav sannsynlighet for at vi ender opp med rasjonering.

– Men det er klart vi må opp på høyere prisnivåer for å få kraftimport, sier han til E24.

I en situasjon med rasjonering vil det typisk være slik at hver strømkunde tildeles en relativt sparsommelig strømkvote, og at man må betale uforholdsmessig dyrt for strømmen om man bruker mer enn denne kvoten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer