Ny pristopp på bensin

14,98 er ny listeprisrekord. Heldigvis er det ikke mange som betaler listepris.

I fjor var dette høye priser. I år er det mer normalen. Foto: BENGT STEINAR NORDBAKK
I fjor var dette høye priser. I år er det mer normalen. Foto: BENGT STEINAR NORDBAKK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For ti år siden lå norske bensinpriser på litt over 8,5 kroner per liter. Det plasserte oss den gang som et av de dyreste landene i Europa. I dag ville de fleste jublet, selvsagt. For dette er langt tilbake både i år og kroner.

Vi har etterhvert vent oss til tosifret pris per liter, men nå når prisene nye høyder. Så store høyder at også utenlandske medier velger å omtale prisene, for eksempel i Danmark.

Bor du her kan du fylle bensin til under halv pris rett over grensa

MERK: Det er forskjell på sommer- og vinterdrivstoff

Høyeste listepris noen gang

I går la Statoil ut mandagens listepris der bensinprisen ble satt til 14,98 kroner per liter.

– Nominelt har aldri bensinprisene vært høyere enn dette, bekrefter informasjonssjef i Statoil Fuel & Retail Norge, Pål Heldaas overfor DinSide.

Denne pumpeprisen fra Kjøllefjord, observert i fjor, er fortsatt i øvre sjikt. Foto: Privat
Denne pumpeprisen fra Kjøllefjord, observert i fjor, er fortsatt i øvre sjikt. Foto: Privat Vis mer


Men hvorfor er prisene på stasjonene høyere enn denne listeprisen? I tillegg til listeprisene kommer transportpåslaget, som vil variere etter hvor i landet stasjonen ligger. I sum utgjør listepris pluss transportpåslag maks av hva bensinstasjonene i kjeden får ta av kundene, og dermed kan mange ha sett priser godt over 15 kroner literen også.

Men ikke lenge, for konkurransen mellom stasjonene som ligger i nærheten av hverandre presser prisene ned frem til neste listepris blir lagt ut.

– Vi legger ut listepriser to ganger i uken. Deretter setter bensinstasjoneierne prisene sine ut fra markedet rundt. De kjører ofte fra stasjon til stasjon i sitt nærområde, for å se hvilke priser konkurrentene tilbyr, forteller Heldaas, som videre forklarer at det er mange kunder som kjøper billigere drivstoff. For eksempel går halvparten av bensinsalget til storkunder, som får rabatter. Mange personkunder har også rabattkort, som gir avslag ved hver handel.

– Og målt mot kjøpekraft kommer norske kunder langt bedre ut enn mange andre i Europa, påpeker Heldaas.

BENSINPRISER: Her kan du se flere bensinpriser fra rundt om i landet.

I sommer observerte vi pumpepriser over 16 kroner per liter på en bensinstasjon nord i landet.

Avgiftene drar sitt

Hvorfor så høye priser? Det er internasjonale prisforhold knyttet til blant annet råolje, som også gir høye priser. Men det er bare litt av bildet.

Skatter og avgifter på bensin og diesel er tredelt, og utgjør en stor del av prisen: Bensin- og dieselavgift, CO2-avgift og merverdiavgift. Og avgiftene har økt de siste årene. 1. juli 2008 ble bensinavgiften økt med 5 øre. Deretter kom det to nye avgiftsøkninger 1. januar 2010 og 1. januar 2011, begge på 10 øre. Bensinavgiften kalles fra 2011 veibruksavgift på bensin. I år er avgiften på bensin på 5,58 kr per liter og på diesel på 4,28 kr per liter pluss merverdiavgift, ifølge Norsk Petroleumsinstitutt.

Prisutviklingen slik den er registrert av SSB/Norsk Petroleumsinstitutt.
Prisutviklingen slik den er registrert av SSB/Norsk Petroleumsinstitutt. Vis mer


Nå kommer også regningen på årsavgiften til nær 3,5 millioner kjøretøyeiere.

Du kan påvirke regningen

Pumpeprisen er bare en av faktorene som påvirker drivstoffregningen din. Andre valg du gjør selv, kan i mye større grad påvirke hva du ender med i sluttsum:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer