Hvor etisk er banken?

Ny rangering viser hvor etisk og bærekraftig banken din er

Kan gi dårlig smak i munnen, mener Forbrukerrådet.

SUNN SKOGBRUK: Det er svært viktig at bankene i sine policydokumenter aktivt forplikter seg til å ikke finansiere prosjekter som rammer de opprinnelige innbyggerne i mange skogområder, altså urbefolkningene som gjennom tusenvis av år har brukt og høstet av ressursene i skogen, ifølge Etisk Bankguide. Bildet er fra regnskogen i Indonesia. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix.
SUNN SKOGBRUK: Det er svært viktig at bankene i sine policydokumenter aktivt forplikter seg til å ikke finansiere prosjekter som rammer de opprinnelige innbyggerne i mange skogområder, altså urbefolkningene som gjennom tusenvis av år har brukt og høstet av ressursene i skogen, ifølge Etisk Bankguide. Bildet er fra regnskogen i Indonesia. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går, mandag 28. januar, publiserte Forbrukerrådet og Framtiden i våre hender (FIVH) den tredje versjonen av Etisk Bankguide.

Dette er en rangering basert på en omfattende gjennomgang av bankenes retningslinjer, krav og policydokumenter. Temaene som vektlegges er, blant annet, om bankene er involvert i selskap som driver med korrupsjon, våpenhandel, brudd på menneskerettigheter og miljøskadelig virksomhet.

Nok en gang er det Cultura Bank og Storebrand som kommer best ut, mens i bunn finner vi Sparebank 1 Nord-Norge og SR-bank.

Hvordan gjør din bank det?

Her ser du fullstendig rangering fra Etisk Bankguide 3.0:

SJEKK DIN BANK: Det er store forskjeller på hvor godt bankene gjør det når de vurderes etter bærekraft og etikk. Foto: skjermdump.
SJEKK DIN BANK: Det er store forskjeller på hvor godt bankene gjør det når de vurderes etter bærekraft og etikk. Foto: skjermdump. Vis mer

- Det kan gi dårlig smak i munnen å oppdage at sparepengene dine går til finansiering av våpenhandel, eller til miljøødeleggelser du ikke står inne for, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Nettguiden gir god veiledning til forbrukerne som er opptatt av etikk og bærekraft, ifølge henne.

Ingen sovepute for vinneren

Cultura Bank, som topper Etisk Bankguide for tredje år på rad, er stolt av resultatet nok en gang, men understreker at de gode resultatene ikke er en sovepute.

- Vi ser jo også at mange andre banker satser mer og mer på bærekraft, men i motsetning til i idretten, så heier vi på konkurrentene våre og klapper gjerne når de forbedrer seg, sier assisterende banksjef Jannike Østervold til Dinside.no.

Storebrands konsernsjef Odd Arild Grefstad synes det er gledelig at banken kommer så høyt, i tillegg til at de øker scoren sin fra i fjor.

- Vi jobber kontinuerlig med å skjerpe vårt etikk- og bærekraftarbeid. Som et konsern med samfunnsansvar og bærekraft i ryggmargen, skal vi være ledende på dette, sier Grefstad til Dinside.no.

Også Storebrands konserndirektør for bærekraft, næringspolitikk og kommunikasjon, Karin Greve-Isdahl, lar seg inspirere av resultatene. Dette er motivasjon de tar med seg når de jobber med tiltak som vil heve nivået på bærekraftarbeidet sitt ytterliggere.

Noen banker kunne gjort det bedre

DNB ville kommet best ut i kåringen, dersom tallene for alle virksomhetsområdene bankene kan leverer i hadde vært lagt til grunn.

Av de 14 bankene som måles, gjelder dette kun fire banker: DNB, Nordea, Handelsbanken og Danske Bank.

- Vi synes det er gledelig at Norges største bank har tatt et så tydelig grep på etikk og bærekraft, siden målingene startet for to år siden. De puster KLP i nakken, og får en sterk fjerdeplass, sier Blyvverket i Forbrukerrådet.

Mens Sparebanken Vest, Sparebanken 1 Østlandet og Sandnes Sparebank kommer godt ut, havner Sparebank 1 Nord-Norge og Sparebank 1 SR-Bank i bunnen av kåringen.

De to sistnevnte sparebankene tilbyr fond som investerer i selskaper over hele verden. Uten solide retningslinjer, risikerer de at pengene havner i selskaper som bidrar til alvorlig miljøskade eller etiske brudd.

- Å følge Oljefondets (Statens Pensjonsfonds) minimumskrav er ikke lenger nok. De må følge de andre bankenes eksempel, særlig innen fondsforvaltning, sier leder Anja Bakken Riise i FIVH.

I undersøkelsen scorer Sparebanken Vest 100 prosent under temaet våpen, mens Danske Bank scorer 34 prosent. Dette skyldes i stor grad at bankene har ulik tilnærming til våpenhandel.

- Sparebanken Vest har retningslinjer for å ikke investere eller gi lån til selskaper involvert i forsyning av våpen og militært utstyr til land omfattet av FNs våpenembargo. Danske Bank stiller, imidlertid, ingen slike krav, og oppnår dermed en lav score, forklarer Riise til NTB.

- Gjør det bedre i andre rangeringer

Sparebank 1 Nord-Norge er selvsagt ikke fornøyd med bunnplasseringen i Etisk bankguide, men de påpeker at dette er én av flere vurderinger på bærekraft

- Vi ser at vi kommer forskjellig ut alt etter hvilken metode som benyttes. Vi jobber langsiktig og seriøst med bærekraft, og har store ambisjoner på området. Bunnplasseringen gjenspeiler etter vår mening ikke det arbeidet vi gjør, sier kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås til Dinside.no.

Han legger, imidlertid, til at det er bra det rettes søkelys mot etisk bankdrift, og gir FIVH og Forbrukerrådet honnør for dette.

SPAREBANK 1 NORD-NORGE: Her ser du hvordan Sparebank 1 Nord-Norge, som er nederst i Etisk Bankguide, gjør det innen de ulike temaområdene. Foto: skjermdump.
SPAREBANK 1 NORD-NORGE: Her ser du hvordan Sparebank 1 Nord-Norge, som er nederst i Etisk Bankguide, gjør det innen de ulike temaområdene. Foto: skjermdump. Vis mer

- Misvisende

Heller ikke Sparebank 1 SR-bank er fornøyde med resultatet i undersøkelsen. De erkjenner at de ikke har kommet langt nok på bærekraftsområdet.

- Likevel oppfatter vi resultatet som fremkommer i Etisk Bankguide som misvisende. Bærekraft har de siste årene virkelig blitt satt på dagsorden i banken, og vil være viktig i uoverskuelig fremtid. Vi har vært opptatt av at det vi foretar oss innen bærekraft skal være både gjennomtenkt og skikkelig, samtidig som vi raskt må gå fra ord til handling, sier konserndirektør Thor Christian Haugland til Dinside.no.

Han forteller at SR-bank har ansatt to medarbeidere som jobber dedikert med bærekraft det siste året, som skal gå gjennom investeringene og kredittprosessen deres i et bærekraftperspektiv.

- Vi er allerede nå i gang med å gjennomføre konkrete tiltak som berører kreditt og utlån til bedrifter, samt investeringer som gjøres i forbindelse med fondsforvaltning og egne investeringer. Klima, menneskerettigheter, antikorrupsjon og antihvitvasking er områder vi legger spesielt stor vekt på, sier Haugland videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer