Hvor etisk er banken?

Ny rangering viser hvor etisk og bærekraftig banken din er

Kan gi dårlig smak i munnen, mener Forbrukerrådet.

SUNN SKOGBRUK: Det er svært viktig at bankene i sine policydokumenter aktivt forplikter seg til å ikke finansiere prosjekter som rammer de opprinnelige innbyggerne i mange skogområder, altså urbefolkningene som gjennom tusenvis av år har brukt og høstet av ressursene i skogen, ifølge Etisk Bankguide. Bildet er fra regnskogen i Indonesia. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix.
SUNN SKOGBRUK: Det er svært viktig at bankene i sine policydokumenter aktivt forplikter seg til å ikke finansiere prosjekter som rammer de opprinnelige innbyggerne i mange skogområder, altså urbefolkningene som gjennom tusenvis av år har brukt og høstet av ressursene i skogen, ifølge Etisk Bankguide. Bildet er fra regnskogen i Indonesia. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går, mandag 28. januar, publiserte Forbrukerrådet og Framtiden i våre hender (FIVH) den tredje versjonen av Etisk Bankguide.

Dette er en rangering basert på en omfattende gjennomgang av bankenes retningslinjer, krav og policydokumenter. Temaene som vektlegges er, blant annet, om bankene er involvert i selskap som driver med korrupsjon, våpenhandel, brudd på menneskerettigheter og miljøskadelig virksomhet.

Nok en gang er det Cultura Bank og Storebrand som kommer best ut, mens i bunn finner vi Sparebank 1 Nord-Norge og SR-bank.

Hvordan gjør din bank det?

Her ser du fullstendig rangering fra Etisk Bankguide 3.0:

- Det kan gi dårlig smak i munnen å oppdage at sparepengene dine går til finansiering av våpenhandel, eller til miljøødeleggelser du ikke står inne for, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Nettguiden gir god veiledning til forbrukerne som er opptatt av etikk og bærekraft, ifølge henne.

Ingen sovepute for vinneren

Cultura Bank, som topper Etisk Bankguide for tredje år på rad, er stolt av resultatet nok en gang, men understreker at de gode resultatene ikke er en sovepute.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer