Ny SMS-svindel

Ikke ring nummeret som står oppført i meldingen.

SVINDEL: Mottar du en SMS av denne typen, eller en kjapp oppringning fra et utenlandsk nummer, bør du droppe åringe tilbake. Foto: BERIT B. NJARGA/NETCOM
SVINDEL: Mottar du en SMS av denne typen, eller en kjapp oppringning fra et utenlandsk nummer, bør du droppe åringe tilbake. Foto: BERIT B. NJARGA/NETCOM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det advares nå mot en ny type SMS-svindel, hvor du mottar meldinger på mobilen som oppfordrer om å ringe opp utenlandske telefonnumre.

Ikke ring nummeret, og slett meldingen, er rådet fra Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSiS).

Vær også skeptisk til disse kataloghaiene, som er ekstra ivrige på denne tiden av året

Ikke ring tilbake

Blant annet har mobilselskapet NetCom gått ut på Twitter for å advare sine kunder om disse meldingene.

Ifølge NorSiS har flere nordmenn mottatt slike SMS-er de siste dagene, med en oppfordring om å ringe tilbake på nummeret som er vedlagt i SMS-en, som er skrevet på norsk, men gjerne med enkelte tegnsettingsfeil eller liknende.

I noen tilfeller har det også vært snakk om samtaler hvor du blir oppringt én gang fra et utenlandsk nummer.

Begge disse metodene benyttes for at du skal ringe tilbake, slik at mottaker tjener store penger ved at de mottar gevinst på ringeminuttene du betaler dyrt for, skriver NorSiS på sine nettsider.

Flere svindelmetoder

Dette er bare en av flere typer SMS-svindel vi har sett den siste tiden. Blant annet har dagligvarekjeden Kiwi blitt brukt i forbindelse med SMS-svindel nylig, hvor det lokkes med gavekort og gratis varer.

Også på e-post bør man være føre var. Får du for eksempel en e-post fra Skatteetaten om refusjon av skattepenger, er dette trolig svindel.

Les også hvordan du sjekker om e-posten er ekte eller om noen prøver å lure deg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer