Ny teknikk mot kolikk

Trenger du en måte å hjelpe din gråtende baby på? Teknikker som etterligner rytmen i livmoren kan løse kolikkmysteriet.

Publisert
Sist oppdatert

Det er en barnelege fra California som har funnet ut at etterligning av livmoren kan stoppe barnets gråt. Resultatet ble publisert på American Academy of Pediatrics National Conference and Exhibition.

- Dette kan være løsningen på et 3000 år gammelt medisinsk mysterium om hva som skaper kolikk. Det er mange råd om barnas mat, men nesten ingenting om hvordan man skal hjelpe gråtende babyer, sier Harvey Karp, professor i barnesykdommer ved University of California, til WebMD.

Fem teknikker
Barna kastes ut av livmoren før årets fjerde kvartal og før de er fullstendig utviklet. Det betyr at de fremdeles trenger forsiktige kjærtegn og lyder fra livmoren. Barnets gråt kan faktisk være et resultat av savnet etter lydene og stimuleringen det opplevde i livmoren.

Man har lenge antatt at hovedgrunnen til kolikk var mageproblemer, men dette er ikke nødvendigvis alltid sant. Enkelte barneleger har forbundet kolikk med temperament, miljø og umodent nervesystem.

Nå kan et nytt system roe ned skrikende barn. Dette systemet inkluderer innpakning, side/mageholding, susing, svinging og suging. Dette aktiverer barnets beroligende refleks i de første tre-fire månedene i livet ved å etterligne erfaringene fra livmoren.

Innpakning
Pakk babyen tett inn i et teppe for å øke følelsen av varme og beskyttelse, i tillegg til den trange følelsen i livmoren. Innpakning stopper også barnets ukontrollerte arm- og beinbevegelser som kan føre til hysterisk klaging. I begynnelsen bør barnet være pakket inn i 12-20 timer per dag.

- Tolv timer kan virke som mye fra vårt ståsted, men for den nyfødte er det allerede 50 prosent mindre enn den er vant til, sier Karp.

Side/mageberoligelse
Legg barnet på siden eller på magen. Det demper barnets følelse av å falle, noe som beroliger dem. Barnet må imidlertid aldri legges på magen for å sove, da det øker risikoen for krybbedød.

Suselyder
Det er en susende lyd i livmoren, som kommer av blodstrømmen gjennom morens arterier. Du kan gjenskape denne lyden med hvit lyd-maskin, en CD med hvit lyd, en vaskemaskin, en biltur eller en hårføner. Hvit lyd er en kontinuerlig lyd, som for eksempel gregoriansk kirkemusikk.

Smokk og bryst
La barnet suge på en smokk, tåteflaske eller mors bryst.

Svinging
Rytmiske bevegelser i en barnehuske, hammock, bil i bevegelse eller barnevogn kan gjøre barnet rolig. Hvis du svinger et gråtende barn med armene ned på siden, vil det bare gråte mer. Holder du derimot barnet på siden og svinger forsiktig mens du holder hode og nakke, vil det roe seg ned.

 

Mozon.no, 22.10.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer