Ny test varsler spredning av kreft

En genprofil kan identifisere hvilke brystkreftpasienter som er i faresonen for spredning av kreftceller.

Publisert
Sist oppdatert

Det finnes for øyeblikket ingen tester som nøyaktig kan forutsi hvilke kvinner med brystkreft som har høy risiko for spredning, og derfor må nesten alle gjennom behandling for å være sikker på å unngå tilbakefall. Dette fører til et stort antall behandlinger, der opptil 40 prosent av kvinnene ikke har spredning fra brystet og må gå gjennom en unødvendig medisinsk behandling.

GenprofilKreft oppstår på grunn av unormale gener som forårsaker unormal vekst, noe som gir kreftceller mulighet til å dele seg ukontrollert. Når man med den nye teknikken ser på en svulsts spesielle genprofil, kan man regne med å finne en unik signatur av dens opphav og informasjon om hvordan den opptrer, prognosene og potensiell respons på behandlingen.

For kun kort tid siden, hadde ikke forskere redskaper til å oppnå en slik profilering. Nå kan imidlertid databrikker forhøre tusenvis av gener samtidig, og dermed lage en genprofilering av svulster.

Ikke i bruk ennåI studien testet og godkjente forskerne teknikken på nesten 300 kvinner med brystkreft som ikke hadde spredning til lymfeknutene. Testen identifiserte en unik gensignatur som gjorde forskjell på dem med høy risiko og dem med lav risiko for gjentakelse, uansett alder, svulststørrelse og lignende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer