Dyrtid:

Ny trend

Det kan se ut til at merkesnobberiet er over.

KNUST SKALL: Det er kjedelig når eggeskall havner i maten, og det finnes flere metoder for å få det opp igjen, men denne metoden er nok den beste! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har skjedd noe i eggehyllene. Der de rimelige 18-egg-pakkene før var forbeholdt litt større husholdninger, vil nå «alle» ha billigeggene.

- Vi har i det siste solgt veldig mye av «First Price»-egg, noe som gjør at man kan oppleve at det i enkelte butikker kan være tomt i en kort periode før man rekker å fylle på mer, sier Nora Mile Helgesen, kommunikasjonsrådgiver i Kiwi, til DinSide.

- Vi får stadig nye leveringer, og vi har mange andre varianter av egg i ulike størrelser og prisklasser.

Hos Coop er det ikke de aller rimeligste eggene som selger best.

- Vi har ikke leveringsproblemer eller spesielt utsolgt på X-tra egg, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

- Vi ser likevel at vi selger mer X-tra egg nå enn tidligere, en trend som gjelder generelt for X-tra varer.

KNUST SKALL: Det er kjedelig når eggeskall havner i maten, og det finnes flere metoder for å få det opp igjen, men denne metoden er nok den beste! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Det er også en egen merkevare som selger best i Coops eggehylle, forteller Kristiansen: Coop Frokostegg 12-pakk.

Hos Rema 1000 har de hatt kampanjer på egg det siste halvåret.

- Det har alltid vært stor etterspørsel etter Prima-eggene og de er blant bestselgerne våre. De kampanjene vi har hatt på egg de siste seks måneder har ført til enda høyere salg enn tidligere, så det kan tyde på at folk i dag er enda mer opptatt av å gjøre et godt kjøp.

- Enormt overskudd

I fjor sommer kunne DinSide fortelle om et enormt overskudd på egg. I en prognose fra i sommer anslo Nortura at det ville bli produsert rundt 2900 tonn egg for mye, noe som tilsvarer omtrent 46 millioner egg. Dette er nå løst.

- Egg er ferskvare, og eventuelle overskudd i perioder må løses der og da. Overskuddet vi hadde i 2022 er dermed håndtert og historie, sier Kjersti Sørby, produktgruppesjef for kalkun og egg i Prior, til DinSide.

- Det kan være mange grunner til at det er tomt for enkelte typer egg i en butikk, alt fra at butikken ikke har fylt på i løpet av dagen, at det har vært kampanjer, at de har bestilt litt for lite i forhold til etterspørselen til forsinkelse i leveranser.

Produksjonen skal nå være bedre tilpasset etterspørselen - men kan til tider henge etter, om etterspørselen endrer seg fort. Som kjedene forteller over, er det de rimeligste eggene som selger best - akkurat nå.

Kjersti Sørby, produktgruppesjef for kalkun og egg i Prior. Foto: Nortura
Kjersti Sørby, produktgruppesjef for kalkun og egg i Prior. Foto: Nortura Vis mer

- Det er kjedenes valg hva de vil fokusere på. Det har vært veldig prisfokus på egg det siste 1,5 åra, da blir det jo ofte sånn at de satser mest på de billige varene.

Hun forteller at de siste månedenes økte matpriser, renter og høye strømpriser har hatt en forsterkende effekt av en trend som allerede var i markedet.

I tillegg til å selge egne egg gjennom merkevaren Prior, leverer Prior EMV-egg til både Norgesgruppen og Rema. Det gjelder Prima 18-pakk til Rema 1000, First Price 12-pakk og18-pakk og Eldorado 12-pakk og 18-pakk til Norgesgruppen.

Store prisforskjeller

Kiloprisen på egg varierer fra rundt 35 kroner (for EMV 18-pakk) til over 100 kroner kiloet for økologiske gårdsegg. Det er kjedene som setter prisen, og da vil gjerne de egne merkevarene ligge litt lavere i pris, men det er også andre faktorer som spiller inn, som størrelsen.

- Det er ulik størrelse på egg, alt ettersom hvor i verpetida høna er, forteller Sørby.

Størrelsen er basert på europeiske standarder, etter vekt. De rimeligste hønseeggene er gjerne mindre, S/M, mens de dyreste ofte er i str L/XL.

- Noen egg passer bedre til baking, for eksempel M som ofte er basis i mange oppskrifter. Mens mange ønsker L eller XL egg dersom de skal kokes.

Andre faktorer som er med å påvirke prisen er produksjonsmetode (økologisk) eller ingredienser i fôret, som mais. Dette kan blant annet påvirke fargen på plommen.

Gårdshøns, økologisk, frittgående … det er ikke alltid så lett å vite hva det betyr, men det skal ikke ha så mye å si for smaken. Matforskningsinstituttet Nofima lot to av sine profesjonelle smakere teste et utvalg egg i 2012, og konklusjonen var klar: De klarte ikke å smake forskjell, meldte NTB.

Den eneste forskjellen de kunne notere var fargen på plommen: Fargen på plommen i eggene fra frittgående høner hadde en kraftigere oransje farge, mens økologiske egg hadde blekest plomme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer