Kommentar

Ny verdivurdering: - Ring megleren nå

Boligprisene har steget mange steder i landet hittil i år, og derfor kan det være lurt å sjekke om boligen din har hatt verdiøkning. Dette kan løses med én kjapp telefon, samt være smart med tanke på boliglån og skatt, men det er også ei «felle» du bør være oppmerksom på.

LÅN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan du kan søke om boliglån. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer
Publisert

Jeg har skrevet om verdivurdering av bolig ved flere anledninger tidligere, blant annet etter at jeg pusset opp leiligheten min og testet tre eiendomsmeglere ved å be dem gi meg ny verdivurdering.

Denne testen viste hele 100.000 kroner i forskjell mellom meglerne som ga meg høyest og lavest boligverdi, og samtlige meglere konkluderte med at boligen hadde økt i verdi etter at jeg kjøpte den grunnet oppussingen.

En e-takst med økt boligverdi på totalt 300.000 kroner ble så lagt inn i boliglånet mitt, noe som ga meg lavere belåningsgrad.

Én telefon - opp 100.000,-

Så, det jeg har gjort nå nylig, var noe så enkelt som å ringe megleren som ga meg verdivurdering i fjor høst. Slik var gangen i det hele:

  • Jeg minnet henne om verdien hun ga meg etter oppussingen sist, og fortalte samtidig at det siden den gang hadde vært en del salg av tilsvarende leiligheter som min i borettslaget, der de hadde blitt solgt for høyere priser enn ett år tilbake.
  • Derfor spurte jeg om hun kunne se på salgssummene og gi meg en ny verdivurdering basert på årets siste salg. I og med at jeg ikke hadde gjort noe nytt i leiligheten siden hun var innom sist, trengte hun ikke å komme på ny befaring.
  • Noen dager senere dumpet en e-post fra megleren inn i innboksen min, og denne viste ytterligere verdiøkning på 100.000 kroner - det vil si at leiligheten min totalt har økt med 400.000 kroner i verdi siden jeg kjøpte den.
  • Dermed kan jeg sende en ny e-takst til banken min nå før jul, og redusere belåningsgraden min enda mer.

Skattesmart eller skattesmell?

Det er flere fordeler med å hente inn ny verdivurdering av boligen din, blant annet for å unngå en real skattesmell når skattemeldingen for 2020 kommer til våren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer