Kommentar

Ny verdivurdering: - Ring megleren nå

Boligprisene har steget mange steder i landet hittil i år, og derfor kan det være lurt å sjekke om boligen din har hatt verdiøkning. Dette kan løses med én kjapp telefon, samt være smart med tanke på boliglån og skatt, men det er også ei «felle» du bør være oppmerksom på.

LÅN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan du kan søke om boliglån. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer
Publisert

Jeg har skrevet om verdivurdering av bolig ved flere anledninger tidligere, blant annet etter at jeg pusset opp leiligheten min og testet tre eiendomsmeglere ved å be dem gi meg ny verdivurdering.

Denne testen viste hele 100.000 kroner i forskjell mellom meglerne som ga meg høyest og lavest boligverdi, og samtlige meglere konkluderte med at boligen hadde økt i verdi etter at jeg kjøpte den grunnet oppussingen.

En e-takst med økt boligverdi på totalt 300.000 kroner ble så lagt inn i boliglånet mitt, noe som ga meg lavere belåningsgrad.

TIPS OG TRIKS: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, er dette lure tips å ta med seg! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Én telefon - opp 100.000,-

Så, det jeg har gjort nå nylig, var noe så enkelt som å ringe megleren som ga meg verdivurdering i fjor høst. Slik var gangen i det hele:

 • Jeg minnet henne om verdien hun ga meg etter oppussingen sist, og fortalte samtidig at det siden den gang hadde vært en del salg av tilsvarende leiligheter som min i borettslaget, der de hadde blitt solgt for høyere priser enn ett år tilbake.
 • Derfor spurte jeg om hun kunne se på salgssummene og gi meg en ny verdivurdering basert på årets siste salg. I og med at jeg ikke hadde gjort noe nytt i leiligheten siden hun var innom sist, trengte hun ikke å komme på ny befaring.
 • Noen dager senere dumpet en e-post fra megleren inn i innboksen min, og denne viste ytterligere verdiøkning på 100.000 kroner - det vil si at leiligheten min totalt har økt med 400.000 kroner i verdi siden jeg kjøpte den.
 • Dermed kan jeg sende en ny e-takst til banken min nå før jul, og redusere belåningsgraden min enda mer.

Skattesmart eller skattesmell?

Det er flere fordeler med å hente inn ny verdivurdering av boligen din, blant annet for å unngå en real skattesmell når skattemeldingen for 2020 kommer til våren.

Eilin Lindvoll er økonomijournalist i Dinside.
Eilin Lindvoll er økonomijournalist i Dinside. Vis mer

Ifølge Skattebetalerforeningen bør nemlig flere enn før hente inn ny verdivurdering av boligen for at skatten skal bli riktig.

Verdien av boligen din i skattemeldingen (formuesverdien) fastsettes etter en sjablongmodell til 25 prosent av antatt virkelig verdi. Denne modellen treffer ganske godt, men mange får likevel for høy verdi i skattemeldingen.

Et nyttig hjelpemiddel for å finne formuesverdien av boligen din, er Skatteetatens kalkulator

Hvor stor feilmargin?

 • Megler er pliktig å gjøre en best mulig verdivurering av boligen basert på sammenlignbare salg i samme område og andre faktorer. Faren for feilprising er primært knyttet til spesielt dyre boliger eller boliger i svært usentrale strøk med lite omsetning. I slike tilfeller vil normalt banken også legge en større sikkerhetsmargin inn i den verdien som de legger til grunn for å lånesikkerheten.
 • Når banken gir deg finansieringsbevis for kjøp av ny bolig før salg av gammel bolig, vil banken også legge inn en ekstra sikkerhetsmargin til verdien av boligen som skal selges.
 • Er du sikret finansieringen og salgsverdien av gammel bolig blir lavere enn verdivurdering, må du betjene gjeld som er noe høyere beregnet. De som allerede har presset økonomi med maksbelåning, bør nok selv legge inn en sikkerhetsmargin knyttet til hvor mye de er villige til å betale for ny bolig.
 • Med andre ord: Det kan være økt risiko ved å kjøpe før du selger gammel bolig, spesielt gjelder dette for de som «strekker strikken langt».

Kilde: Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea

Det har likevel vært en terskel før du har kunnet klage: Formuesverdien må ha vært over 30 prosent av virkelig verdi, og selv da har formuesverdien bare blitt satt ned til 30 prosent. Men, i forslaget til statsbudsjett fjernes nå denne klageterskelen, hvilket betyr at du kan få satt ned formuesverdien på boligen i alle tilfeller når den overstiger 25 prosent av virkelig verdi, også hvis boligen bare er verdsatt litt for høyt - noe du ikke hadde krav på før.

Dette vil i praksis si at omtrent halvparten av alle boligverdier i skattemeldingen vil være for høye, ettersom gjennomsnittet skal ligge på 25 prosent.

Alle som har en for høy verdi i skattemeldingen risikerer å betale for mye i skatt, advarer Skattebetalerforeningen.

Også smart ved salg

Hvis du planlegger å kjøpe ny bolig, er første steg i prosessen å finne ut hvor mye din nåværende bolig er verdt. Denne verdivurderingen bruker bankene til å estimere hvor mye mer de kan låne deg.

Du bør også få ny verdivurdering før du kaster deg inn i budrundene, for du vil sannsynligvis behøve høyere lån ved nytt boligkjøp med mindre du går ned i boligstandard, -størrelse eller flytter til områder med mindre prispress.

Økningen i lån tilsvarer prisen for din nye bolig minus det du får for din gamle.

Slik får du ny verdivurdering av boligen

 • Da Dinside testet tre eiendomsmeglere i fjor, meldte vi interesse for verdivurdering på meglernes hjemmesider.
 • Kort tid etter at forespørselen vår var registrert på nett, ble vi oppringt av meglerne og avtalte tid for befaring.
 • Meglerne kom så til avtalt tid og tok en veldig rask titt på den aktuelle boligen (maksimalt brukte de ti minutter). De spurte også noen enkle spørsmål om leiligheten, for eksempel hva som var gjort med den siden kjøpet, hvilke fagfolk som eventuelt var brukt og lignende.
 • Noen dager etter befaringen, fikk vi tilsendt ny verdivurdering i form av en e-takst.
 • Denne e-taksten kan så sendes til boliglånsbanken, hvorpå de legger den inn i lånet og eventuelt gir lavere rente.
 • Ingen av de tre meglerne tok betalt for å gi oss ny verdivurdering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer