Nye formler og forutsetninger

Våre ivrigste lesere har kanskje fått med seg formelsettet til pensjonskommisjonen, fra vår forrige versjon av pensjonskalkulatoren. Her kommer vårt nye sett.

Publisert
Sist oppdatert

Pensjonskalkulatoren beregner utbetalt årlig pensjon det året du går av (i 2004–kroner) etter pensjonskommisjonens forslag.

Beregningene er gjort slik:

Den generelle formelen:

P=+ I/D hvor I = (0,0125*Sum (B1...........Ba))

P = utbetalt pensjonI = inntektspensjon, dvs. opparbeidede rettigheterD = et teknisk ”delingstall” som gjør at størrelsen på den årlige utbetalingen for hver aldersgruppe knyttes til utviklingen i forventet levealder – se nedenfor.B = lønn det enkelte år (Pensjonsgrunnlag)a= siste år med lønn

Reallønnsveksten forutsettes av pensjonskommisjonen å bli 1,5 prosent per år fra 2004 inn i evigheten. B (din lønn) økes derfor årlig med 1,5 prosent fra 2004

Høyere inntekter

Det opptjenes en proporsjonal, livsløpsbasert pensjon fra 1. krone av arbeidsinntekt opp til et tak på 8G pr år. (pkt 7.1 boks 7.1 i kommisjonens rapport)

Det gis ikke uttelling i I (inntektspensjonen) for B (pensjonsgrunnlag) større enn 8*G, altså åtte ganger folketrygdens grunnbeløp.

Grunnbeløpet G skal ikke lengre spille en så viktig rolle som i dagens pensjonssystem, men brukes som teknisk størrelse for å velge ut mottakere av garantipensjon, og til å definere ”taket” for pensjonsopptjening på 8G hvert år. Pensjonskommisjonen sier ikke eksplisitt noe om hvordan G skal oppreguleres, men vi forutsetter at den reguleres i takt med lønnsutviklingen, dvs. med 1,5 prosent pr år fra 2004.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer