Nye førstehjemslån til boligbyggere

Sliter du med lite egenkapital, men drømmer om din egen nye bolig? Fra nyttår kan redningen være hos Husbanken.

Publisert
Sist oppdatert

Husbankens utlån skal fremover målrettes mot nyetablererne og andre vanskeligstilte, og mot miljøtiltak. Samtidig skal det bli slutt på at Husbanken låner ut til nybygging som likevel ville ha blitt finansiert av de private bankene.

Dette ble bestemt av et stortingsflertall bestående av Høyre, Krf, Venstre og Fremskrittspartiet i behandlingen av regjeringens boligmelding i går.

- Nyetablerere vil få gode muligheter for å få husbanklån, kanskje allerede fra nyttår, sier politisk rådgiver Roger Iversen (bildet) i Kommunaldepartementet til DinSide. Han føyer til at det ikke bare skal være unge nyetablerere som får nyte godt av omleggingen, men også for eksempel nyskilte.

Hvert år låner Husbanken ut omtrent 14 milliarder kroner. I dag er det først og fremst ”Startlånet” som er statens tilbud til folk i etableringsfasen. Det utgjør i underkant av fire milliarder kroner av Husbankens låneramme, og bevilges via kommunene til vanskeligstilte. Dette lånet kan blant annet brukes til kjøp av brukt borettslagsleilighet.

Ny, dus profil

I boligmeldingen som ble lagt frem i februar i år, gikk regjeringen sterkt ut med formuleringer om å styrke innsatsen overfor folk som ikke kommer seg inn på boligmarkedet. Husbankens grunnlån - som i fjor utgjorde nærmere 10 milliarder kroner - skulle målrettes mot boligetablerende som ikke får lån, eller som får dyre lån i andre kredittinstitusjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer