Nye krav til Nøkkelhullet

Nøkkelhullsordningen kan bli strengere.

VIL DE PASSERE? Kravene til Nøkkelhullsmerkede matvarer blir strengere, dersom de foreslåtte endringene blir vedtatt. Foto: BERIT B. NJARGA
VIL DE PASSERE? Kravene til Nøkkelhullsmerkede matvarer blir strengere, dersom de foreslåtte endringene blir vedtatt. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist fredag sendte Mattilsynet ut et forslag til endringer av Nøkkelhullsforskriften på høring.

Blant annet blir det foreslått strengere krav til mengden salt og sukker i en rekke matvarer som i dag er merket med Nøkkelhullet.

Se også hvilke nye varer som nå kommer i matbutikkene.

Mindre salt, sukker og fett

Det er Helsedirektoratet og Mattilsynet som har har ansvaret for ordningen mednøkkelhullsmerking av matvarer i Norge. I utgangspunktet er det ferdigpakkede matvarer som har mindre fett, salt og sukker og mer kostfiber som kan bli merket med et Nøkkelhull.

Nå foreslår man å endre kriteriene for å oppfylle til et nøkkelhullsmerke. Utgangspunket for endringene er blant annet felles, nordiske ernæringsanbefalinger, som i sin siste utgave anbefaler inntak av mindre salt, mindre mettet fett og mindre sukker samt økt inntak av kostfiber.

Her er de viktigste endringene som er foreslått, ifølge seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet:

 • Saltinnhold: strammet inn kriteriene for maksimalt saltinnhold i de fleste matvaregruppene, og innført regler for maksimalt saltinnhold i fiske- og kjøttprodukter.
 • Fett: Alltid vært kriterier for totalt fettinnhold, men det blir nå lagt større vekt på innholdet av mettet fett enn på det totale fettinnholdet.
 • Sukker: Kriteriet for innholdet av tilsatt sukker er strammet inn i flere matvaregrupper.
 • Fullkorn: Strengere krav til innholdet av fullkorn i brødvarer og ny gruppe for fullkornsris.
 • Frukt og grønt: Krav om mer frukt/bær/grønnsaker i alle ferdigretter (sandwicher, pizza, middagsretter, supper og lignende).
 • Nye matvaregrupper: Noen nye matvaregrupper kan nå få Nøkkelhullsmerke; grønnsaksretter, nøtter, dressing og saus.
 • Høringsfristen for forslaget er satt til 28. mars. Forbrukerrådet har tidligere uttalt til NRK at de syns det er positivt at kriteriene for Nøkkelhullsordningen skjerpes.

  Les også: Spar 10.000 kroner på matbudsjettet

  Produktene må tilpasse seg merkeordningen

  Hvis de foreslåtte endringene blir innført, vil en del produkter etter alt å dømme ikke lenger kunne benytte seg av Nøkkelhullsmerket.

  Nina Lødrup i Mattilsynet sier til DinSide at det er matvareprodusentene selv som vurderer om deres produkter kan merkes med Nøkkelhullsmerket. Dermed er det også opp til dem å sette seg inn i det nye regelverket og vurdere hva de eventuelt må gjøre for å tilpasse seg det nye regelverket.

  – Vårt håp er selvsagt at matprodusentene tilpasser produktene til de nye kravene, fremfor at produktene ikke lenger blir nøkkelhullsmerket, sier hun.

  Blant produktene som er nøkkelhullsmerket, finner vi Grandiosa med Biff&Løk. Men vil den fortsatt oppfylle til merket med nye kriterier?

  Bjørn Brennskag, kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge, sier til DinSide at de foreløpig ikke har hatt tid til å sette seg inn i forslaget til ny Nøkkelhullforskrift.

  Samtidig påpeker han at de vil gjøre det de kan for å tilpasse produktet til de nye kravene, hvis det viser seg at det faller utenfor slik produktet er i dag.

  - Nøkkelhullsmerket er viktig for oss og for forbrukerne, og vi vil derfor gjerne beholde merket. Vi vil derfor gjøre det vi kan for at våre produkter skal være i orden i henhold til merkekravene. Selv om smak er det aller viktigste for oss, føler jeg meg trygg på at dersom vi må justere på produktet er dette noe vi skal klare å gjennomføre, sier Brennskag.

  Her kan du se eksempler på flere av merkeordningene du som forbruker bør kjenne til.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer