Nye lover og regler

Nye lover fra 1. januar 2023

Dyrere medisiner, mindre fradrag på BSU og våpenamnesti til juni. Her er noen av årets viktigste nye lover og regler.

KILDESORTERING: Fra 1. januar er alle husholdninger pålagt å kildesortere mat og plast. Foto: Elisabeth Gulbrandsen
KILDESORTERING: Fra 1. januar er alle husholdninger pålagt å kildesortere mat og plast. Foto: Elisabeth Gulbrandsen Vis mer
Publisert

Nytt år, nye muligheter og nye lover. 1. januar i år trer flere nye lover og regler i kraft.

- Det er én endring som er særlig viktig: Ny erstatningslov for voldsofre, sier Per Racin Fosmark i Advokatforeningen til DinSide.

Den nye loven erstatter voldsoffererstatningsloven.

– Jeg er glad for at vi med denne loven får en mer effektiv og forutsigbar voldserstatningsordning. Den nye ordningen skal sørge for en tilnærmet automatisk utbetaling til voldsutsatte som er tilkjent erstatning ved dom. Dette utgjør i dag om lag 67 prosent av voldserstatningssakene, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl i en pressemelding fra Justis- og beredskapsdepartementet.

Den nye loven betyr blant annet at erstatningskravet skal behandles som en del av straffesaken, og at staten skal utbetale erstatning når dommen foreligger, for så å kreve inn summen av den som er dømt i straffesaken.

Om det ikke foreligger dom, har du ett år på deg til å søke erstatning.

Den omfatter også bare handlinger som har skjedd i Norge, så man vil ikke lenger få erstatning for handlinger som er begått i utlandet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer