Nye makspriser for mobilbruk i EØS

Fra og med i dag blir det langt billigere å bruke mobilen i Europa.

NYE MAKSPRISER: Hvor mye mobiloperatørene kan ta betalt for ringeminutter, datatrafikk og SMS går kraftig ned fra og med i dag. Foto: PER ERVLAND
NYE MAKSPRISER: Hvor mye mobiloperatørene kan ta betalt for ringeminutter, datatrafikk og SMS går kraftig ned fra og med i dag. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. juli er datoen for en rekke lovendringer i Norge, inkludert nye makspriser for mobilbruk i EØS. Dermed kan forbrukerne i langt større grad enn før bruke mobilen på reise i Europa, uten frykt for sjokkerende høye regninger, tror Post- og teletilsynet.

Eksempelvis blir de nye maksprisene for datatrafikk, som fort kan være kilden til skyhøye regninger etter endt ferie, halvert etter 1. juli.

Her er de nye maksprisene

Både ringepriser, priser for SMS, MMS og datatrafikk blir svært mye lavere fra og med 1. juli. Marit Mathisen, seniorrådgiver i Post- og teletilsynet sier til Dinside at mobilselskapene erfaringsmessig alltid har rettet seg etter pristakene.

- Vi håper også å få se priser under pristakene, sier Mathisen.

Det er følgende makspriser som blir gjeldene fra og med i dag, ved opphold i et annet EØS-land:

 • Ringepriser til Norge eller annet EØS-land: 1,96 kroner per minutt
 • Mottak av samtale i EØS-land: 51 øre per minutt
 • Sende SMS: 62 øre
 • Bruk av datatrafikk: 2,06 kroner per MB
 • Sende MMS: 2,06 kroner
 • Men husk dette

  Med de nye maksprisene er det verdt å merke seg at kostnadene ved bruk av datatrafikk blir mer en halvert, ettersom maksprisen før regelendringen lå på 4,23 kroner.

  Husk også at eksempelvis Tyrkia ikke er et EØS-land, og at hyppig bruk av mobilen i utlandetkan gi deg trøbbel med å betale mobilregningen etter endt ferie om du ikke sjekker prisene i forkant.

  Heller ikke ved bruk av mobil til sjøs er det disse maksprisene som gjelder, men derimot egne priser som ligger langt over mobilprisene på fast grunn.

  Hva med surfepakkene?

  Både NetCom og Telenor tilbyr såkalte surfepakker ved bruk i utlandet. Men hva om prisen per megabyte i en slik surfepakke overstiger den nye maksprisen?

  Blant annet tilbyr Telenor surfepakken Feriesurf EU, som koster maks 29 kroner per dag - men de 4,5 første megabytene i pakken har en pris på 6,50 kroner. Deretter er hver megabyte gratis opp til 40 megabyte.

  Er dette tillatt? Ja, sier Post- og teletilsynet, som sier at regelverket tillater at man tilbyr alternative prisplaner/pakkeløsninger som kan være gunstig for noen sluttkunder.

  - Så lenge Telenor tilbyr den regulerte maksimalprisen til alle kunder, med mindre de aktivt velger noe annet, så er de innenfor regelverket. Dersom enkelte kunder tenker at pakken du viser til kan være gunstig for dem, skal ikke reguleringen hindre dem i dette, sier Mathisen.

  Telenors kunder må betale for Bank-ID på mobil

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer