Dagpenger 2021

Nye Nav-regler fra 2021

Nå er straffen for å takke nei til ny jobb som arbeidsledig blitt langt strengere.

DAGPENGER: I 2021 kan det bli kostbart å takke nei til jobb om man er arbeidssøker. Foto: Gorm Kallestad / NTB
DAGPENGER: I 2021 kan det bli kostbart å takke nei til jobb om man er arbeidssøker. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Hvert år blir det gjort endringer i Nav-regler som berører mottakere av forskjellige stønader, i tillegg til justeringer av forskjellige satser.

En av regelendringene som vil kunne merkes skikkelig er endringen av regelverket for dagpenger.

Nå vil du nemlig kunne få en langt kraftigere «straff» om du som arbeidssøker takker nei til ny jobb.

18 uker uten dagpenger

Nav skriver på sine nettsider at de som etter 1. januar 2021 selv er skyld i at de er arbeidsledige eller som takker nei til arbeid eller tiltak, får økt lengden på sanksjon fra tidligere 12 uker til 18 uker. Altså vil du fra og med 2021 ikke ha rett på dagpenger i hele 18 uker ved slike forhold.

Vi har spurt Nav hvordan de går frem for å avdekke om noen selv er skyldige i arbeidsledighet, eller takker nei til arbeid eller tiltak.

- Vurderingen om noen er selvforskyldt ledig skjer i den konkrete saksbehandlingen, og vi tar som hovedregel utgangspunkt i fremlagt dokumentasjon fra søker, sier fungerende avdelingsdirektør i Navs Ytelsesavdeling, Liv Tove Espedal.

Slik blir dagpenge-kutt avgjort

Hun forklarer videre at dersom et arbeidsforhold har opphørt, så vil søkeren i søknadsprosessen bli bedt om å legge ved dokumentasjon på avslutning av arbeidsforholdet og årsaken til at arbeidsforholdet opphørte, for eksempel en oppsigelse.

- Dersom søkeren selv er ansvarlig for at han/hun har mistet jobben, eller har sagt opp stillingen uten rimelig grunn, ilegges det forlenget ventetid. I vurderingen av om forlenget ventetid skal ilegges, skal det mest sannsynlige faktum legges til grunn. Er det like sannsynlig at en arbeidstaker kan bebreides for at han/hun har blitt sagt opp som at han/hun ikke kan det, skal det ikke ilegges forlenget ventetid, forklarer Espedal.

Også de som allerede mottar dagpenger på grunn av arbeidsledighet, kan sanksjoneres.

Det er ofte det Nav-kontoret som har oppfølging av dagpengemottakeren som får kjennskap til dette. Nav-kontorene melder forhold de avdekker til NAV Arbeid og ytelser som videre vurderer om det skal ilegges sanksjoner basert på sakens fakta, forteller hun.

Antall arbeidsledige

Tirsdag 12. januar var det registrert 193 800 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere, ifølge en pressemelding fra Nav.

Andre regelendringer fra 1. januar

Blant endringene som gjelder fra 2021, er økningen i satsen for engangsstønad for fødsler og adopsjoner. Denne er justert opp fra 84.720 kroner til 90.300 kroner.

Det er også nye satser for tiltakspenger, som etter 1. januar er på følgende beløp:

  • Lav sats 297 kroner per dag
  • Høy sats 411 kroner per dag
  • Barnetillegg: 49 kroner per dag

Når det gjelder grunnbeløpet, som er utgangspunktet for en rekke av Navs stønader, justeres denne normalt opp 1. mai hvert år, selv om det ble utsatt i 2020 på grunn av coronasituasjonen.

Her kan du lese om alle regel- og satsendringer som gjelder fra og med 1. januar 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer