Nye nøkkelhullskrav til sunne matvarer

Produsentene må endre på innholdet i enkelte matvarer for å tilpasse seg de nye kravene, mens andre vil miste nøkkelhullet.

MATVAREENDRINGER? Enkelte matvarer vil måtte endres om de fortsatt skal være nøkkelhullmerkede. Foto: BERIT B. NJARGA
MATVAREENDRINGER? Enkelte matvarer vil måtte endres om de fortsatt skal være nøkkelhullmerkede. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. mars i år er det innført nye regler for nøkkelhullsmerking av matvarer. Endringene innebærer blant annet strengere krav til innhold av salt, mettet fett og sukker, og høyere krav om innhold av fullkorn.

Dette vil føre til at innholdet i enkelte matvarer må forandres for å beholde nøkkelhullet, eller at produkter mister sunnhetsmerkingen, forteller flere av matvareprodusentene Dinside har vært i kontakt med.

Les også hvilke matvarer som nå forsvinner fra butikkhyllene

To Tine-produkter forsvinner fra ordningen

Det nye regelverket fører til at to av produktene fra Tine, som produserer flere sunnhetsmerkede produkter, mister nøkkelhullet, og dermed ikke lenger vil være nøkkelhullsmerket.

Dette gjelder Kesam Vanilje Mager og TINE Mager Cottage Cheese Eple/pære/vanilje.

- Disse produktene oppfyller ikke de nye vilkårene. Dermed faller de ut av ordningen, forteller Øystein Syrstad, pressevakt i TINE.

Begrunnelsen for å ikke tilpasse produktene til de nye kravene, er ifølge Syrstad at de tilhører kategorien «ferskost med tilsatt smak», hvor det i tidligere krav ikke var satt vilkår for tilsatt sukker. Nye regler tillater kun 1 gram sukker per 100 gram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer