Nye pass og ID-kort ytterligere forsinket

12 år etter at daværende justisminister Knut Storberget (Ap) lanserte nye ID-kort og pass, er prosjektet igjen rammet av forsinkelser.

NASJONALT ID-KORT: Du skal ikke trenge mer enn dette kortet for å legitimere deg på reiser innenfor Schengen-området, når det nye nasjonale ID-kortet kommer. Det er slik det vil se ut. Foto: NTB scanpix
NASJONALT ID-KORT: Du skal ikke trenge mer enn dette kortet for å legitimere deg på reiser innenfor Schengen-området, når det nye nasjonale ID-kortet kommer. Det er slik det vil se ut. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det skriver Aftenposten som har fått innsyn i en ny statusrapport som viser at kun 49 prosent av prosjektet er ferdig, og at de nye passene og ID-kortene tidligst vil være klar i januar 2020.

Store forsinkelser

– Arbeidet med innføring og teknologiutviklingen av nye pass og ID-kort har vært mer komplisert enn antatt, og flere forutsetninger har endret seg underveis. Det har oppstått store forsinkelser, og kostnadene er blitt langt høyere enn først antatt. Det tar politiet på stort alvor, sier assisterende politidirektør Håkon Skulstad til avisa.

Det siste året har antatt prosjektkostnad økt med 70 millioner kroner til 620 millioner kroner, i tillegg til byggeinvesteringer for 120 millioner kroner.

Årsaken til at politikerne vedtok å innføre de nye passene og ID-kortene er at det i dag er altfor enkelt å operere med falsk identitet i Norge.

I Sverige og i 18 andre land innførte de nye identifikasjonspapirene for ti år siden.

12 år siden det ble foreslått

Et frivillig ID-kort for reiser i Schengen-området ble foreslått i 2007. Etter planen skulle det være mulig for nordmenn å få ID-kort 1. januar 2013, men slik gikk det ikke.

I 2012 meldte Justisdepartementet at prosjektet ville bli forsinket, på grunn av manglende finansiering. Den gang skisserte de at ny dato for ferdigstillelse kunne bli i 2015. Men siden den gang har det blitt utsatt gang på gang.

Våren 2017 ble 1. april 2018 satt som dato for ID-kortstarten. Så ble dette flyttet til høsten 2018. Og videre ble det altså utsatt til 2019. Og nå er det ytterligere utsatt.

Utsettelsene forklares med svak forståelse av prosjektets kompleksitet fra starten, noe som har medført at prosjektet ble underestimert både på tid og kostnad, har Dagbladet tidligere skrevet om saken.

Nye pass utropt til «designklassiker»

Det nye norske passet, når det kommer, fikk mye heder og ære for sitt design da det ble lansert. Samtidig ble også det nye nasjonale ID-kortet lansert, og Dinside har tidligere vist hvordan dette vil se ut.

Når de nye passene og ID-kortene kommer, er det skissert at passene vil bli noe dyrere enn i dag, men at ID-kortene skal være billigere.

I dag koster det 450 kroner å få et nytt pass for dem over 16 år, mens det koster 270 kroner for dem under 16.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer