Dagpenger fra Nav:

Nye regler for dagpenger

Fra 1. juli 2019 blir det gjort flere endringer i reglene om mottak av dagpenger for arbeidsledige.

NY FRIST: Fra 1. juli gjelder det å søke om dagpenger så raskt som mulig. Foto: NTB Scanpix
NY FRIST: Fra 1. juli gjelder det å søke om dagpenger så raskt som mulig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. juli endres regelverket rundt dagpenger, og dette påvirker både hvor raskt man må søke om dagpenger når man blir arbeidsledig og hvor mye du får utbetalt.

Blant annet gjelder det nå å søke om dagpenger umiddelbart om du skulle bli arbeidsledig.

Ifølge Kjersti Monland, ytelsesdirektør i Nav, vil de nye reglene få virkning for dem som skal ha innvilget dagpenger fra og med 1. juli eller senere.

- De som allerede mottar dagpenger basert på dagens regelverk, vil fortsette på dette så lenge de har en løpende, uavbrutt dagpengesak, legger hun til.

Søk om dagpenger umiddelbart

Med dagens regelverk kan du søke om dagpenger senest innen fire uker etter at du har registrert deg som arbeidssøker.

Fra 1. juli blir det derimot en kortere frist, rett og slett fordi du ikke lenger kan få innvilget dagpenger tilbake i tid. Dermed får du tidligst dagpenger fra datoen du har sendt en søknad om dagpenger, og da lønner det seg å både registrere deg som arbeidssøker hos NAV og sende søknad om dagpenger den første dagen du er arbeidsledig – hvis ikke, vil du tape penger.

Nå skal nyere inntekt regnes med

Endringene fra 1. juli innebærer og at det blir nye regler for hvilke inntekter Nav tar med i beregningen av dagpengene dine.

Inntekter du har hatt helt frem til den siste måneden før du ble arbeidsledig vil nå bli tatt med i beregningen når Nav vurderer om du har rett til dagpenger, hvor lenge og hvor mye.

Skal kompensere for aktuelt inntektstap

I arbeids- og sosialdepartementet sitt lovforslag i Prop. 12 L (2018–2019) skriver departementet at dagpenger under arbeidsløshet skal gi midlertidig inntektssikring til personer som har tapt inntekt som følge av arbeidsløshet, mens de søker nytt arbeid. Opptjeningsperioden bør ligge så tett opp til søknadstidspunktet som mulig for å primært knytte rettighetene til og kompensere for det mest aktuelle inntektstapet og ikke et inntektstap som ligger langt tilbake i tid.

Reglene frem til 1. juli er at du får beregnet dagpenger basert på inntekten din det siste avsluttede året, eller de tre siste avsluttede årene før du fikk innvilget dagpenger.

- Når vi nå knytter opptjeningsperioden direkte til søknadstidspunktet, er det blant annet behov for å tydeliggjøre hva søknadstidspunktet er. I dagens regelverk har ikke dette vært entydig, sier Kjersti Moland.

Hun forteller at de samtidig på sikt vil legge til rette for mer automatisert saksbehandling og raskere svar til de som søker om dagpenger.

Henter tall fra A-ordningen

For å beregne dagpenger har Nav nå tilgang på ferskere inntektsopplysninger elektronisk gjennom A-ordningen.

- Vi henter inntekter automatisk fra A-ordningen for de siste 36 kalendermånedene. Deretter beregner vi automatisk om dagpengesøkeren kommer best ut med å bruke de siste 12 eller de siste 36 kalendermånedene, forteller Monland.

Du kan selv kontrollere inntektene i A-ordningen på skatteetaten.no/mineinntekter og be arbeidsgiveren din rette disse om du mener at de er feil - og dermed gir feil utgangspunkt for dagpengene.

Ifølge Nav må du også gi beskjed til dem dersom opplysningene ikke er riktige.

Andre endringer fra 1. juli

  • Ventetid: Du får ikke utbetalt penger for de tre første dagene etter at du har fått innvilget dagpenger, dette kalles «ventetid». Fra 1. juli 2019 vil ventetiden tidligst starte fra den dagen du har fått innvilget dagpenger.
  • Beregning av arbeidstid: Fra 1. juli 2019 vil perioder med pleiepenger, omsorgspenger, opplæringspenger eller svangerskapspenger fra NAV, og perioder med sluttpakke eller lønn uten arbeidsplikt, telles som arbeid når vi beregner din vanlige arbeidstid.
  • Unntak fra kravet til å være reell arbeidssøker: Fra 1. juli kan du som deltar i arbeidsmarkedstiltaket "varig lønnstilskudd" og som blir permittert fra stillingen din, bli unntatt fra regelen om å være arbeidsfør. Dette betyr at dagpenger under permittering kan være aktuelt for deg. Dette er en ny særregel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer