Forbruker

Nye regler

Skal styrke forbrukervernet.

NYE REGLER: De nye reglene innebærer en plikt å oppgi førpris ved markedsføring av salgsvarer. Foto: Shutterstock/Tolga Akmen/Lnp/REX
NYE REGLER: De nye reglene innebærer en plikt å oppgi førpris ved markedsføring av salgsvarer. Foto: Shutterstock/Tolga Akmen/Lnp/REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. oktober kom det nye regler når det gjelder salg og markedsføring som skal gjøre regelverket tydeligere.

- De nye reglene innebærer at salgsmarkedsføring må inneholde opplysninger om varens førpris, forklarer underdirektør i tilsynsavdeling i Forbrukertilsynet, Marit Evensen til DinSide.

Med førpris menes den laveste prisen den næringsdrivende har anvendt de siste 30 dagene før salget startet. Rabatten som markedsføres skal beregnes ut fra denne prisen.

- Før et salg annonseres, må den næringsdrivende altså undersøke egen prishistorikk for å finne ut hvilken pris som er den laveste anvendte prisen de siste 30 dagene, sier hun.

Priser som er tilbudt til medlemmer av kundeklubber de siste 30 dagene skal tas med i denne beregningen.

Styrker forbrukervernet

- Formålet med de nye reglene er blant annet å forhindre at næringsdrivende markedsfører kunstig høye førpriser. De nye reglene medfører dermed en styrking av forbrukervernet, forteller underdirektøren i tilsynsavdelingen.

Til tross for at det er nye regler og krav, kan det likevel være aspekter som anses som villedende markedsføring.

Klar anbefaling

- Vi anbefaler forbrukere til å gjøre seg kjent i markedet, og ikke se seg blind på rabatten som tilbys i en butikk. Det kan være at varen selges billigere andre steder, sier Evensen.

- Det kan også være lurt å sjekke prishistorikken, og bruke prissammenligningstjenester som for eksempel prisjakt.no og prisguiden.no, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer