Nye tall: - Ekstremt

- Det er bekymringsverdig at det er hit vi har kommet.

NY UNDERSØKELSE: Nordmenn kjøper mindre frukt enn tidligere. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
NY UNDERSØKELSE: Nordmenn kjøper mindre frukt enn tidligere. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk undersøkelse om matvaner, kosthold og forbruk viser at én av fire nordmenn kjøper mindre frukt og grønt enn for to år siden, opplyser Opplysningskontoret for frukt og grønt.

- Det har blitt ekstremt når vi ser at enkelte dropper å spise frukt og grønt, sånn at de skal ha råd til å gi det til barna, sier ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen, i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at 49 prosent av alle kvinner med hjemmeboende barn spiser mindre frukt og grønt selv for å kunne gi det til barna, mens tallet ligger på 44 prosent når det kommer til menn.

Gjennomsnittsinntaket av frukt og grønt har også blitt lavere, og på de siste fem åra har kvinner gått fra 3,7 porsjoner frukt om dagen til 3,1.

- Det er et stort dropp for kvinner. Vi ser klart at den økonomiske påvirkningen på matvaner er tydelig, med halvparten av befolkningen som mener at dårlig økonomi påvirker endringene de ønsker å gjøre i kostholdet, forteller ernæringsrådgiveren.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Halvparten av personene som deltok i undersøkelsen mener økonomien påvirker deres ønske om å gjøre positive endringer i matvanene og kostholdet, mens 55 prosent svarer at det kan være vanskelig å følge Helsedirektoratets kostråd på grunn av høye kostnader.

- Har det rett og slett blitt for dyrt å følge kostrådene, som baserer seg på helt vanlige råvarer alle bør ha råd til? Det er bekymringsverdig at det er hit vi har kommet, sier Sagen.

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt spiser vi mindre blåbær, jordbær, bringebær, avokado, mango, druer, melon, tomater, appelsiner og epler på grunn av prisen.

Mer om