Nye tall: Flere tusen færre barn får brillestøtte

3.000 færre barnefamilier søker om brillestøtte hver måned etter at ordningen ble strammet inn. – Ikke greit, sier en småbarnsmor som har mistet støtte.

BRILLESTØTTE: Milla-Sofie, 4 år, har sterkt nedsatt syn og treng stønad til gode briller. Mor Jannike Elise Nielsen diskuterer med Jonas Gahr Støre, AP. Foto: Marit Hommedal / NTB
BRILLESTØTTE: Milla-Sofie, 4 år, har sterkt nedsatt syn og treng stønad til gode briller. Mor Jannike Elise Nielsen diskuterer med Jonas Gahr Støre, AP. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det at staten vil spare penger på unger som ikke ser godt, det synes jeg ikke er greit, sier Jannike Elise Nielsen fra Knarvik til NTB.

Onsdag fikk hun besøk av Ap-leder Jonas Gahr Støre, som for tiden er i full valgkampmodus. Han vil gjerne vise fram konsekvensene av regjeringens kutt i brillestøtten fra 3. mars i fjor.

– Uansett hvem som vinner valget, så håper jeg de ser på ordningen og hvordan dette har slått ut, sier Nielsen.

Datteren, Milla-Sofie (5), har sterkt nedsatt syn og kan knapt se uten briller. Familien må nå betale flere tusen kroner når datteren trenger nye briller, mens det før var gratis.

Blindeforbundet: – Får ikke hjelp

Nå har Blindeforbundet hentet inn nye tall fra Nav for å kartlegge følgene av innstrammingene som trådte i kraft i mars i fjor.

Tallene viser at det i årets sju første måneder er innvilget i overkant av 13.000 søknader om brillestøtte, altså rundt 1.900 i måneden. I 2019, som var det siste hele året før ordningen ble endret, lå snittet på 4.900 i måneden.

Nedgangen er altså på rundt 60 prosent.

– Dette viser at mange færre nå kommer inn i ordningen. Da har man lempet kostnadene over på familiene. Og vi vet at en del som trenger kostbare briller for å se skikkelig, nå ikke får hjelp, sier seksjonsleder Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund til NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.