Nye tall: - Tydelig salgsreduksjon

Været har påvirket salget.

SALGSNEDGANG: Polet solgte mindre i januar sammenliknet med samme måned i fjor. Foto: NTB
SALGSNEDGANG: Polet solgte mindre i januar sammenliknet med samme måned i fjor. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Vinmonopolets salg i januar sank med tre prosent sammenliknet med i fjor. Mange vil kanskje tro at grunnen er at flere har hengt seg på trenden med å ta en «hvit måned», men ifølge Vinmonopolet skal været ha noe av skylda.

Vinmonopolet skriver at ekstreme nedbørmengder, snøstorm og kulderekorder påvirket salget. Været sørget også for at flere av polets butikker på Sørlandet ble stengt i januar.

- På dager med ekstremvær - og dem var det mange av i januar - ser vi tydelig salgsreduksjon for vår del, sier presseansvarlig Jens Nordahl.

Reduksjon på rødvin

Til tross for ekstremvær flere steder i landet, er det blitt solgt noen liter alkohol i januar. Rødvin står for 48 prosent av salget, men står også for 82 prosent av salgsnedgangen i januar.

Tallene viser at det ble solgt 149 tusen liter mindre rødvin sammenliknet mot januar i fjor.

- Det er også nedgang for de lettere og lysere vinstilene hvitvin og musserende, men her er reduksjonen noe mindre enn for rødvin, sier Nordahl.

Salget av sider og alkoholfrie produkter fortsetter å øke. Sistnevnte økte med 28 prosent i januar, som i dette tilfellet tilsvarer 15 889 liter.

- Denne vridningen i salget mot kategorier med lavere sukker-, alkohol- og kaloriinnhold skyldes både trenden om å være bevisst på det man spiser og drikker, men speiler også klimaendringene, forteller Nordahl.

Settes ned i pris

Fredag kunne DinSide melde at mer enn 180 varer på Vinmonopolet settes ned i pris.

Det er grossistene som setter prisen på varene, og de har anledning til å sette prisen opp tre ganger i året - og ned en gang i måneden, og her kan det være mye å spare.

Årsaken til kuttene kan være mange. Noen produkter har ikke solgt like godt som forventet, de kan nærme seg best før-dato, eller de må sluttselges fordi de skal ut av sortimentet, eller bytte leverandør.

Les alt om hvilke varer som har størst prisreduksjon her.