Nye terminaler kapret

Kriminelle har skaffet seg tilgang til tre nye betalingsterminaler i Oslo-området.

Smertefritt svindlet: Du trekker kortet som vanlig, slår koden og får "Godkjent" i vinduet. Butikken får pengene sine, men kriminelle har overvåket hele transaksjonen. Foto: DinSide
Smertefritt svindlet: Du trekker kortet som vanlig, slår koden og får "Godkjent" i vinduet. Butikken får pengene sine, men kriminelle har overvåket hele transaksjonen. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har de siste par dagene avdekket tre betalingsterminaler vi har mistanke til, sier daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor. - Én av dem er på Jessheim og to i Oslo. De inneholder alle deler fra de butikkterminalene som de siste månedene er blitt stjålet i Oslo.

Oslo-basert svindel

Tidligere i sommer klarte kriminelle å installere en manipulert betalingsterminal i Lekehuset på Maxi Storsenter på Hamar. Betalingene ble gjennomført som vanlig, men terminalen tillot de kriminelle å snappe opp kortdetaljene og koden på veien. Over 200 kort ble kopiert og konti ble tappet.

Tidligere i vår ble et tyvetall terminaler stjålet i Oslo-buikker.

- I noen av svindelforsøkene har vi sett at det er brukt deler fra disse terminalene, sier Kvalheim.

- Så mye later til å peke mot at dette er en Oslo-basert virksomhet? Svindlerne er i Oslo og terminalene er "doktorert" her?

- Ja, det virker slik.

Chipen skal være trygg

Det er ingen ting som tyder på at de kriminelle klarer å lese data fra chipen (den lille kodecellen) som ligger i nyere betalingskort. Det er derfor bare de som har dratt kortet gjennom sprekken der magnetstripen leses som er rammet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer