Nye utfordringer i høst

Takler du de økonomiske utfordringene? Her er sjekkpunktene.

Høyere rente og fortsatt vekst i arbeidsledigheten er noe av det vi vil se i høst. Foto: Istockphoto.com
Høyere rente og fortsatt vekst i arbeidsledigheten er noe av det vi vil se i høst. Foto: Istockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere sjeføkonomer forventer at Norges Bank vil sette opp styringsrenten allerede i oktober. Selv om vi fortsatt vil ha lav rente en stund fremover, er det tegn i tiden du bør være oppmerksom på. Er du godt rustet for det som kommer?

Her er noen enkle sjekkpunkter:

 • Rentenivået: Når styringsrenta stiger i høst, vil ikke bankene være sene med å sette opp utlånsrentene. Finanskrisen kan også ha ført til at bankene ønsker større utlånsmarginer enn tidligere. Fem-seks prosent regnes som et normalnivå for styringsrenten, men har du ikke bundet boliglånsrenta, bør du tåle en rente opp mot åtte-ni prosent.

  - Innen utgangen av 2011 kan vi vente at renten vil være nær det vi anser som et normalnivå, sier Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DinSide.

  Allerede i utgangen av 2010 vil du imidlertid merke at boliglånsrenten din har steget igjen.

  Hvor stort lån kan du betjene? Test med vår kalkulator

 • Skatten: Selv om rentene er forventet å stige, er vi inne i et år med lave utlånsrenter. Dette kunne ikke Skatteetaten forutse da du fikk nytt skattekort før jul. I skattekortet du fikk ved nyttår var rentenivået rundt 5,4 prosent. Etter den tid har renten falt kraftig, og hvis du har stort boliglån og ikke har endret skattetrekket ditt, ender du raskt opp med å måtte betale restskatt til sommeren.

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer