Nygifte kan spare skatt med felles ligning

Sjekk at sivilstatusen er registrert riktig på selvangivelsen.

Et bryllup kan fort bli kostbart for lommeboken. Da er det jo greit å ta med seg de eventuelle skattefradragene ekteskapet medfører.  Foto: Colourbox
Et bryllup kan fort bli kostbart for lommeboken. Da er det jo greit å ta med seg de eventuelle skattefradragene ekteskapet medfører. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å bli lignet som ektefeller for inntektsåret 2012 må man som hovedregel ha giftet seg før 1. november 2011. Har du giftet deg etter denne datoen kan du likevel ta kontakt med Skatteetaten og be om å bli lignet sammen med ektefellen din.

– Normalt har det ingen betydning om man er gift eller ikke, skatten blir den samme. Men i noen tilfeller kan det absolutt lønne seg med felles ligning, og de det gjelder bør be om å bli lignet som ektefeller, sier Gry Nilsen, fagsjef i Skattebetalerforeningen til DinSide.

Les også: Dette må samboere sjekke

Disse bør be om felles ligning

Under følger tre eksempler på ektefeller, som ifølge Skattebetalerforeningen vil tjene på å be om felles ligning. Ifølge Skatteetaten setter man fram krav om å bli liknet sammen med ektefellen i selvangivelsens post 5.0.

Eksempel 1: Når den ene ektefellen har svært lav, eller ingen inntekt.

Her bør den med lav inntekt be om å bli lignet sammen med sin ektefelle. Slik vil den som har skattepliktig inntekt bli lignet i klasse 2, og få redusert skatt på grunn av personfradraget på 45.350 kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer