Nytt Alzheimers-gjennombrudd

Den største fremgangen i kampen mot sykdommen på 100 år, mener forskere.

Medikamentet Rember er dobbelt så effektivt som dagens behandlinger, sier eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Medikamentet Rember er dobbelt så effektivt som dagens behandlinger, sier eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To ulike forskningsgrupper mener at de har funnet svaret på kampen mot Alzheimers. I går kunne NRK melde om en ny, svensk, vaksine. Samtidig beskriver britiske forskere det nye medikamentet Rember som det største gjennombruddet i kampen mot Alzheimers siden 1907.

Dobbel effekt

De britiske forskerne har nemlig utviklet en medisin som forsinker utviklingen av Alzheimers. Medikamentet er dobbelt så effektivt som dagens behandlinger, skriver nettutgaven av Daily Mail.

Les også: Nikotin kan hjelpe hukommelsen

- Det ser ut som om de områdene i hjernen som er verst rammet, gjenopplives igjen, sier studieleder doktor Claude Wischik, til Daily Mail. Han tror at medisinen kan komme på markedet i 2012.

Forskerne som tok del i undersøkelsen, sier medisinen går løs på et spesielt protein som bygger seg opp i hjernen. Ekspertene er optimistiske med tanke på resultatene, men understreker at flere og mer omfattende undersøkelser må til.

Minst 26 millioner mennesker lider av Alzheimers. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Minst 26 millioner mennesker lider av Alzheimers. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Ingen mental nedgang

Forskere håper på å kunne stoppe sykdommen på begynnerstadiet, til og med før symptomene begynner å vise seg.

Undersøkelsen omfattet 321 mennesker med mild eller omfattende Alzheimers i Storbritannia og Singapore. De ble delt opp i fire grupper; tre tok forskjellige doser Rember, mens den fjerde gruppen fikk en placebo, eller en såkalt narremedisin.

Les også: Ti tegn på Alzheimers

En kapsel Rember om dagen viste seg å stoppe utviklingen av sykdommen med opptil 81 prosent. Pasientene som fikk medikamentet, hadde heller ingen betydelig mental nedgang i løpet av eksperimentet, som varte i 19 måneder.

Viktig utvikling

- Dette er en viktig utvikling i kampen mot demens. Det er det første realistiske beviset på at et medikament kan forsinke nedgangen hos pasienter, sier professor Clive Ballard, direktør i Alzheimer’s Society, i en pressemelding.

- Men vi er ikke i mål helt ennå. Større undersøkelser må til for å bekrefte hvor sikkert medikamentet er og i hvilket omfang det kan hjelpe pasienter med Alzheimers, fortsetter han.

Flere undersøkelser av Rember planlegges i begynnelsen av 2009. Forskere skal blant annet finne ut om medikamentet i tillegg til å forsinke sykdommen også har forebyggende kvaliteter.

Les også: Alzheimers av TV-titting

Minst 26 millioner

Ifølge Lommelegen.no antar man at minst 26 millioner mennesker lider av Alzheimers. Sykdommen rammer vanligvis eldre mennesker fra 65-årsalderen.

Den eksakte årsaken til sykdommen er fremdeles ukjent, men det finnes flere kjente risikofaktorer som alder, gener, slag/hodeskade, fysisk form, stress og mental helse. Du kan lese mer om sykdommen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer