Nytt år nye regler

En rekke endringer som påvirker din økonomi trer i kraft i dag.

NYE REGLER: Et nytt år er i gang, og det betyr endringer for alle som bor i Norge. Du berøres av endringene, enten du skal selge bruktbilen, blir alene med barn, eller bare lurer på hvordan du smartest mulig skal plassere formuen din. Foto: PER ERVLAND
NYE REGLER: Et nytt år er i gang, og det betyr endringer for alle som bor i Norge. Du berøres av endringene, enten du skal selge bruktbilen, blir alene med barn, eller bare lurer på hvordan du smartest mulig skal plassere formuen din. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Velkommen til 2013 og godt nyttår! Foran oss ligger nye muligheter – og ikke minst nye regler som vil påvirke deg i året som kommer.

2013 ser ut til å bli et jubelår for økonomien til norske forbrukere. Men det er ingen garantier for akkurat deg og det er noen grep du bør gjøre for å sikre din egen økonomi. Felles for oss alle er imidlertid skatte- og avgiftsendringene som trer i kraft fra i dag.

Kjøp og salg av bruktbil er blant endringene som er svært positive for lommeboken. Omregistreringsavgiften går nemlig kraftig ned.

Gjengangeren

I år som i fjor, kan du forvente en økning når NRK-lisensen dumper ned i postkassen din. I 2012 måtte du punge ut 2.580,06 kroner for lisensen. Denne øker nå med 3,9 prosent og vil dermed komme på totalt 2.680,56 kroner, fordelt på to innbetalinger i januar og juli. Dette inkluderer merverdiavgift på 8 prosent.

Og når første forfall kommer senere denne måneden, gjelder det å betale regningen med en gang. Staten varter nemlig opp med heftige gebyrer til deg som er sent ute med innbetalingen.

Endringer for enslige forsørgere

Det innføres et nytt særfradrag for enslige forsørgere. Foto: Colourbox.com
Det innføres et nytt særfradrag for enslige forsørgere. Foto: Colourbox.com Vis mer


Fra 2013 blir skatteklasse 2 for enslige forsørgere erstattet med et nytt særfradrag. Begrunnelsen for endringen er at skatteklasse 2 i dag tilfaller mange som ikke kan anses som reelle enslige forsørgere. Fra 2013 vil enslige forsørgere som mottar utvidet barnetrygd i stedet få et nytt særfradrag.

I praksis betyr det at om lag 25 prosent av de som hadde skatteklasse 2 i 2012 taper 13.000 kroner i året. Dette fikk mange til å rase, og vi har regnet på om de raser med god grunn.

Fett med formue

Mens de fleste postene på statsbudsjettet endres med 3-4 prosent, finner vi en langt større endring i innslagspunktet for formuesskatt. Dette økes fra 750.000 kroner til 870.000 kroner, en endring på 16 prosent. For ektepar betyr dette at de kan ha en formue på 1.740.000 kroner før de må skatte av denne.

– Med Regjeringens forslag vil 50.000 færre betale formuesskatt. Forslaget gir samlet sett netto skattelettelser på om lag 20 millioner kroner. 590.000 skattytere vil få redusert formuesskatt, mens 115.000 skattytere vil få økt formuesskatt. De som får økt skatt, har gjennomgående høy inntekt, skriver finansdepartementet på sine nettsider.

Dyrere med bolig nummer to

Tradisjonelt har det vært gunstig å eie bolig fra et formues- og ligningsperspektiv. Harmoniseringen av ligningsverdi på boligen gjorde riktignok at enkelte måtte skatte mer for boligen, men formuesverdien skal være maks 25 prosent av markedsverdien. Det samme gjelder for fritidseiendom.

Denne lekre boligen "sponser" staten med 800.000 kroner. Foto: Nordbohus
Denne lekre boligen "sponser" staten med 800.000 kroner. Foto: Nordbohus Vis mer


Fra 2013 økes imidlertid ligningsverdien på sekundærbolig og næringseiendom fra 40 til 50 prosent. Dette vil ha innvirkning på deg som har deler av formuen investert i utleiebolig – selv om denne investeringsformen fortsatt ser attraktiv ut.

Samtidig vil staten gi enda mer til deg som bygger energieffektivt med universell utforming. Utlånsrammen til Husbanken økes nemlig med fem milliarder. Og faktisk kan alle som bygger nytt få gunstig lån fra Husbanken.

Bilistenes budsjett

I Regjeringens forslag til statsbudsjett er bilavgiftene satt ned med 400 millioner kroner. Overraskende nok, kommer avgiftsendringen store og sporty biler til gode. Men så er det også disse bilene som hadde den største avgiftsbelastningen i utgangspunktet. Omregistreringsavgiften reduseres med 15,6 prosent, til glede for alle som skal kjøpe/selge bruktbil.

Les også: Nye førerkortregler fra 19. januar.

Bilistene nyter også godt av høyere vrakpant. Denne øker igjen med 500 kroner, og har dermed økt fra 1.500 kroner i 2011 til 2.500 kroner i 2013. Men husk å vrake bilen før årsavgiften forfaller, ellers går vinninga opp i spinninga. Årsavgiften for 2013 øker til 2.940 kroner, mens eiere av dieselbiler uten partikkelfilter må betale 3.425 kroner.

Kjøregodtgjørelse øker fra 3,90 til 4,05 kroner for yrkeskjøring opp til 10.000 kilometer i året, og fra 3,25 til 3,40 for yrkeskjøring over 10.000 kilometer.

Går turen hjem etter ferien i dag? Pass på neste gang du fyller bensin – her blir du nemlig svindlet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer