Nytt år og nye regler

Disse endringene trer i kraft i dag og i løpet av året.

2014: Nå er det disse damene som styrer. For folk med normal inntekt blir endringen marginal. Men er du u(heldig) og mottar et arveoppgjør i 2014, kan du glede deg over at arveavgiften er fjernet.  Foto: ALL OVER PRESS
2014: Nå er det disse damene som styrer. For folk med normal inntekt blir endringen marginal. Men er du u(heldig) og mottar et arveoppgjør i 2014, kan du glede deg over at arveavgiften er fjernet. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye regjeringen ble innsatt i oktober i fjor, men det er først i år vi for alvor vil merke endringene som regjeringsskiftet medfører.

I 2014 må vi forvente at veksten i norsk økonomi bremser ytterligere opp. Nordmenn flest vil fortsatt få det ganske fett, men noen bransjer trues i større grad av økt ledighet. Felles for oss alle er uansett skatte- og avgiftsendringene som trer i kraft fra i dag.

Kalkulator: Slik blir din skatt i 2014

Morna, arveavgift!

Arveavgiften forsvinner i sin nåværende form. Det vil si at du kan arve både penger, hytte og barndomshjem uten at det påløper arveavgift. Reglene gjelder for dødsfall som inntreffer etter 31.12.13.

- Arveavgiften rammer ofte dem med lave og vanlige lønnsinntekter, og det oppleves som svært urettferdig å måtte betale en høy avgift for å arve et barndomshjem eller familiens fritidsbolig. Å fjerne arveavgiften vil lette generasjonsskifter i familiebedrifter og være et viktig forenklingstiltak, uttalte finansminister Siv Jensen til Dagbladet i forbindelse med fremleggelsen av tilleggsproposisjonen.

For objekter som utløser gevinstskatt ved salg, eksempelvis utleiebolig eller aksjer, vil kan imidlertid overføringen av arv slå dyrere ut enn med de forrige reglene.

Lavere skatt på lønnsinntekt

Hva så med skatt med inntekt? Våre beregninger viser at alle kan regne med lavere skatt på den månedlige lønningsposen. Hvor stor denne reduksjonen er, varierer imidlertid i takt med hvor mye du tjener. De største skattelettelsene er forbeholdt de med høye inntekter.

Endringene i skatt på lønnsinntekt er sammensatt av flere endringer. Blant annet øker Solberg-regjeringen trygdeavgiften fra 7,8 til 8,2 prosent. Den generelle skattesatsen settes ned fra 28 % til 27 %. Her gir man med den ene hånden, og tar med den andre.

Hvordan det slår ut for deg sjekker du med DinSides Skattekalkulator

Bedre BSU-ordning

Da Solberg-regjeringen la frem tilleggsproposisjonen i november i fjor, var BSU-ordningen blant de opprioriterte områdene.

Regjeringen uttalte at de ønsker å legge bedre til rette for at unge kan komme inn på boligmarkedet, og dette er bakgrunnen for at ordningen med boligsparing for unge (BSU) utvides.

Regjeringen øker det årlige sparebeløpet til 25.000 kroner. Sparer man hele beløpet, vil det gi et fradrag på 5.000 kroner. Også taket for hvor mye man kan spare i BSU økes fra 150.000 til 200.000 kroner.

DinSide har testet Segway i Københavns gater. Konklusjon: dette bør du prøve! Foto: Kristin Sørdal
DinSide har testet Segway i Københavns gater. Konklusjon: dette bør du prøve! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Ståhjuling blir tillatt

Ja, for du vet vel hva en ståhjuling er? De fleste kjenner den kanskje bedre som Segway, og nå skal den bli tillatt også i Norge. I den politiske plattformen til Høyre og Fremskrittspartiet fremkommer at de skal gjøre følgende:

Fjerne unødvendige og særnorske forbud og påbud. Blant annet gjelder dette forbud mot
Segway, vannscooter og proffboksing.

Såvidt DinSide kan se, er riktignok ikke den nødvendige lovendringen trådt i kraft ennå. Fikk du Segway til jul, bør du nok holde deg på gårdsplassen inntil videre.

Segway: Vi har testet, og det bør du også

Gjengangeren

I år som i fjor kan du forvente en økning når NRK-lisensen dumper ned i postkassen din. Økningen er riktignok noe lavere enn den rødgrønne regjeringen opprinnelig foreslo.

I 2013 måtte du punge ut 2680,56 kroner for lisensen. Denne øker nå med 1,8 prosent og vil dermed komme på totalt 2.729 kroner, fordelt på to innbetalinger i januar og juli. Dette inkluderer merverdiavgift på 8 prosent.

Og når første forfall kommer senere denne måneden, gjelder det å betale regningen med en gang. Staten varter nemlig opp med heftige gebyrer til deg som er sent ute med innbetalingen.

Men det er ikke bare NRK den nye regjeringen sier nei til. De går (naturlig nok) imot en rekke av de planlagte tiltakene Stoltenberg la frem i sitt siste budsjett. Blant annet ble det kroken på døra for 11 måneders studiestøtte og to barnehageopptak i året. Hele nei-listen finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer