Gjeldsgrad

Nytt forslag kan kutte boliglånet med 500.000,-

Finanstilsynet vil at maksimal gjeld skal reduseres for husholdningene, og det kan få flere konsekvenser.

GJELDSSLAVE: Vennene til Tim får sjokk når han avslører hvor mye gjeld han egentlig har. Video: TV3 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag morgen meldte Finanstilsynet at de har sendt et forslag til ny utlånsforskrift til Finansdepartementet.

Dette forskriftsforslaget er ment å erstatte boliglåns- og forbrukslånsforskriften, og skal omfatter alle lån fra finansforetak til privatpersoner - endringene er følgende:

  • Maksgrensa for låntakerens samlede gjeld reduseres fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt ved yting av nye lån.
  • Fleksibilitetskvoten for boliglån foreslås redusert fra ti prosent (åtte prosent i Oslo) til fem prosent. Det foreslås ingen fleksibilitetskvote for øvrige lån. Bankene har nemlig lov til å innvilge lån til kunder som ikke oppfyller alle kravene i boliglånsforskriften - en såkalt fleksibilitetskvote - der de kan bruke skjønn.

Mister opp mot en halv million av boliglånet

Så, hva betyr dette for deg?

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank setter opp to eksempler:

  • Er du enslig og tjener 500.000 kroner kan du med dagens regler låne inntil 2,5 millioner kroner. Med kjøpesum på 2.941.000 kroner, kreves det egenkapital på 441.000 kroner i tillegg til omkostninger ved kjøpet (avhengig om det er andels- eller selveierbolig som skal kjøpes).
  • Med nytt forslag har du mulighet for å lån 2.250.000 kroner. Kjøpesummen blir da 2.647.000 kroner og kravet til egenkapital 397.000 kroner + omkostninger.
  • Du mister altså 250.000 kroner i lån, og 294.000 kroner av potensiell kjøpesum for boligen.
  • Hvis det er snakk om et par som tjener én million kroner til sammen, kan de med dagens regler låne inntil fem millioner kroner. Kjøpe bolig til 5.882.000 kroner med krav til egenkapital på 882.000 kroner + omkostninger.
  • Med nytt forslag er muligheten for lån 4,5 millioner kroner. Kjøpesummen blir da 5.294.000 kroner og kravet til egenkapital 794.000 kroner + omkostninger.
  • De mister altså 500.000 kroner av mulig lånesum, og 588.000 av mulig kjøpesum dersom Finanstilsynets forslag blir realitet.

Begge eksemplene over forutsetter at personene ikke har lån fra før (studielån, kredittkort, forbrukslån, billån etc.). Egenkapital (15 prosent av boligverdi) og betjeningsevnen (du må kunne tåle at renta kan øke med fem prosentpoeng) er på plass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer